De redders van de Gras- en Korenlei zetten vervuilers in hun blootje.

De redders van de Gras- en Korenlei zijn terug op post! De redders van de Gras- en Korenlei zijn op vrijdag 22 juni voor de tweede keer van de partij. Op een ludieke, maar niet minder confronterende manier zetten zij de ‘boosdoeners’ opnieuw in hun blootje.

De Gras- en Korenlei zijn dé favoriete ontmoetingsplek voor heel wat jonge en minder jonge Gentenaars. En terecht! Een geweldig historisch kader, een fantastische sfeer, leuke ontmoetingen, plaats voor romantiek…

Spijtig genoeg blijft er op topdagen ook vaak heel wat afval achter. Soms doet men zelfs de moeite niet om lege blikjes, pizzadozen, frietzakjes of andere rommel naar een afvalkorf te brengen. Alsof het afval verdwaalt, en zijn weg niet terugvindt!

Forse inspanningen

IVAGO levert vandaag al forse inspanningen om de Gras- en Korenlei, net zoals zoveel andere plekken in Gent, schoon te houden. Elke morgen na zes uur starten de IVAGO-medewerkers er met borstel en veegmachine om de sporen van de avondlijke activiteiten weg te werken.

Tijdens de zomermaanden plaatst IVAGO extra afvalkorven. ’s Morgens, op de middag en nog eens ’s avonds na 18 uur worden die door de IVAGO-ploegen leeggemaakt. Op drukke dagen haalt IVAGO ongeveer 10 m³ afval uit de korven! En dan nog ligt er heel wat rommel gewoon op de kaaimuren!

Ook de gemeenschapswachten/vaststellers en politie leveren serieuze inspanningen om op te treden tegen diegenen die hun rommel zomaar achterlaten. Het is echter heel moeilijk om iemand ‘op heterdaad’ te betrappen.

Herhaalde sensibilisatie blijft dan ook noodzakelijk. Alleen gedragsverandering kan tot echte verbetering leiden.

Op vraag van de ‘werkgroep zwerfvuil en sluikstorten’ en samen met het communicatiebureau Modulo werkte IVAGO een nieuwe aanpak uit. De dienst Wegen van de stad Gent stond in voor de technische ondersteuning en het Eco-werkhuis levert bootje en schipper.

Afvalverdwaalpalen

Net zoals de verdwaalpalen er aan de Vlaamse kust voor zorgen dat kinderen niet verloren lopen of vlug teruggevonden worden moeten de acht afvalverdwaalpalen op de Gras- en Korenlei er voor zorgen dat afval in de afvalbak terechtkomt. Een banaan, een petfles, ijsje, bierflesje,…leuke tekeningen en vooral…kinderlijk eenvoudig!

De afvalverdwaalpalen worden begin juli weggenomen, maar half augustus opnieuw geplaatst.

De redders van de Gras- en Korenlei!

De redders van de Gras- en Korenlei komen per boot toe, installeren een reddersstoel en gaan aan het werk. Vanop hun uitkijkpost houden zij de netheid van de Gras- en Korenlei in het oog. Wee diegene die iets achterlaat! Op een ludieke, maar niet minder confronterende manier, zetten zij ‘boosdoeners’ (figuurlijk?) in hun blootje. Misschien sluiten zij zelf een stukje van de Graslei af om ze een grondige poetsbeurt te geven!

Hiervoor namen we de mensen van Cirq onder de arm: “Een onconventioneel productiehuis van prettig gestoorde mensen tussen 9 en 99 jaar met een voorliefde voor pittige performance, absurde humor en kleuren buiten de lijntjes.” Zij zorgen bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten voor niet minder hilarische taferelen in de Willem De Beersteeg.

Op vrijdag 1 juni palmden de redders voor de eerste keer de Gras- en Korenlei in en dit werd door de toeschouwers gesmaakt. We legden alles op beeld vast en lanceerden het gemonteerde filmpje via de sociale media. De clip werd ondertussen zo’n 3.500 keer bekeken op You Tube.

En wie weet… komen de redders in september nog eens terug om de scholieren en studenten er even aan te herinneren dat we houden van een propere Gras- en Korenlei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here