Vlaamse kust populaire vakantiebestemming

De Vlaamse Oostkustpolders zijn opnieuw de favoriete winterbestemming van tienduizenden "vriezeganzen" uit de noordelijkste regionen in Europa en Rusland – Scandinavië, Lapland, Spitsbergen en Siberië. Wilde ganzen houden van rust en ruimte. 's Zomers vinden ze die in hun broedgebieden in de uitgestrekte, noordelijke veen-, toendra- en taïga-gebieden van Europa en Rusland.

In de winter daarentegen is het in deze streken allesbehalve aangenaam toeven. Daarom vertrekken de wilde ganzen eind augustus op een lange tocht richting zuidelijke (en dus mildere) streken.

De Vlaamse oostkustpolders, dat zijn de polders in de driehoek gevormd door Brugge, Oostende en Knokke oefenen bijvoorbeeld een bijzondere aantrekkingskracht uit op kleine rietganzen (gemiddeld tussen 20 000 en 37 000) en kolganzen (gemiddeld tussen 23 000 en 34 000). Nergens anders in Vlaanderen bereiken overwinterende ganzen zulke hoge aantallen als hier.

Vooral voor de kleine rietgans zijn onze kustpolders rond Damme van grote betekenis: in strenge winters overwintert hier het grootste deel van alle kleine rietganzen die op Spitsbergen broeden! Deze dieren hebben dan een lange reis achter de rug via de Noorse en Deense kust (Lofoten en Jutland) over Friesland tot in Vlaanderen.

De Oostkustpolders bieden nu een schouwspel om niet te vergeten. Daarom nodigt Natuurpunt je graag uit om van het winterspektakel te komen genieten. Op zondag 5 december organiseert Natuurpunt afdeling Damme een grote ganzenkijkdag. Iedereen is welkom aan de informatiestand in het bezoekerscentrum Huyze De Grote Sterre op de markt van Damme. Tussen 9u en 17u nemen gidsen je van daaruit mee op zoektocht naar vriezeganzen. Meer info bij Rudy Deplae: 050-37 50 73 of 0476-88 71 33, rudy.deplae@skynet.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here