De mobiele telefoon als afluisterapparaat

Je zou denken, dit is onmogelijk, maar niets is minder waar. Door kleine aanpassingen aan de software kan een mobieltje worden omgetoverd tot een afluistermicrofoon, waarmee iedereen binnen een straal van ongeveer 10 meter kan afgeluisterd worden zonder dat ze er weet van hebben.

De techniek op dit gebied is veel verder gevorderd dan de meeste mensen doorhebben, weet ook Bjorn Morsink van de Spy Shop in Arnhem, gespecialiseerd in afluister- en spionageapparatuur. De zaak was enkele jaren geleden de eerste in Nederland die zogenaamde spyphones op de markt bracht. Deze telefoons zijn bedoeld voor professionele bedrijfsspionage, maar zijn inmiddels ook ontdekt door nieuwsgierige consumenten.

Doordat de software is aangepast kan de spion een speciaal telefoonnummer in de spyphone programmeren. Als via dit specifieke nummer naar de spyphone gebeld wordt, neemt het toestel meteen automatisch op. De telefoon blijft geruisloos liggen, maar ondertussen wordt wel de microfoon aangezet. Op die manier wordt een gsm dus een afluisterapparaat, dat de spion in staat stelt om elk gesproken woord in een straal van tien meter rond de spyphone op te vangen.

Je moet er dus alleen maar voor te zorgen dat de spyphone bij die persoon in de buurt is. Een reizende zakenman laat de telefoon bijvoorbeeld thuis onopvallend in de oplader zitten, of nog gemakkelijker, ze geven de de telefoon simpelweg cadeau. Stiekem de telefoon verwisselen kan uiteraard ook, want de spyphone werkt verder gewoon als normaal toestel, aldus Morsink.

Let wel op, het is bij wet verboden om zonder toestemming gesprekken af te luisteren en denk twee keer na indien je een leuk toestelletje cadeau krijgt. Meer weten over de spyphone, surf even naar… www.spyphone.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here