KLEURT DENDERLEEUW OPNIEUW ROOD?

AALST. “De dictatuur van de SP.A moet doorbroken worden”, stelt Erna Scheerlinck, van N-VA. Hoewel de N-VA in de voorbije legislatuur samen met CD&V en de SP.A in de meerderheid zat, is Scheerlinck toch bijzonder scherp voor het gemeentebestuur.

De lijsttrekker is het duidelijk beu. “Op dit moment hebben de SP.A en CD&V in het schepencollege elk drie stemmen, maar omdat de stem van de burgemeester doorslaggevend is, is het duidelijk dat zijn partij altijd aan het langste eind trekt. Als het van ons afhangt zal er in de toekomst dus een meerderheid zijn zonder de SP.A”.

Het is een bittere pil die Scheerlinck moet slikken, want volgens haar bestaat er nu al een voorakkoord tussen de SP.A en Open VLD Plus om na 14 oktober samen een coalitie te vormen. “Dat is bijvoorbeeld goed te merken aan de wisselmeerderheden die nu ontstaan in de gemeenteraad”, zegt ze. Al heeft de lijsttrekker nog wel een sprankeltje hoop. “Als het niet lukt tussen de SP.A en Open VLD, lukt het misschien wel tussen Open VLD, CD&V en de N-VA”.  Het gerucht van het voorakkoord tussen SP.A en Open VLD doe ook de ronde aan de Houtmarkt in Aalst, de rode burcht van de vakbond ABVV.

Geert Van Schelvergem, lijsttrekker voor Open VLD Plus reageert enigszins verbolgen op de uitlatingen van Scheerlinck. “Een voorakkoord? Dat zijn allemaal loze woorden”, repliceert hij. “Die geruchten worden enkel verspreid, omdat sommigen vinden dat de huidige coalitie niet goed meer werkt”.

“Je moet respect hebben voor je collega’s”, gaat hij verder. “Open VLD Plus heeft altijd eendrachtig gewerkt en goed oppositie gevoerd. Zo willen we ook opnieuw naar de kiezer in oktober”.

De kracht van Open VLD Plus schuilt volgens Van Schelvergem vooral in haar dienstbaarheid. “Wij willen luisteren naar de mensen, een zinvolle dialoog aangaan met de inwoners van Denderleeuw”, zegt hij. “Na 14 oktober willen we dus ook onze verantwoordelijkheid opnemen”.

Als hem wordt gevraagd naar zijn verwachtingen voor 14 oktober, is de lijsttrekker voor CD&V, Jan de Nul, voorzichtig en wil hij zijn hand nog niet te diep in het vuur steken. “Het lijkt ons niet uitgesloten dat er drie partijen nodig zullen zijn om een meerderheid te kunnen vormen ”, stelt hij.

SP.A

Hoewel hij er vrij gerust in is, wil Burgemeester Fonck (SP.A) toch niet op de feiten vooruit lopen. “Mocht de stembusgang toch tegenvallen, wat altijd kan, dan kan ik enkel besluiten dat de kiezer te weinig rekening houdt met de belangrijke dossiers die voor onze gemeente afgerond zijn of op de sporen zitten”, zegt hij.

Volgens de burgemeester is zijn partij helemaal klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan. “Wij beschikken over een jonge en dynamische ploeg die bruist van energie”, stelt Fonck. “Het is onze ambitie om onze acht zetels te behouden en er bij voorkeur nog eentje bij te winnen. We zijn ambitieus maar blijven anderzijds met de voeten op de grond”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here