ANSPACHLAAN ELKE ZONDAG AUTOVRIJ IN DE ZOMER.

BRUSSEL. De picknickacties voor de Beurs leveren eerste concrete resultaten op. Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) maakt de Anspachlaan de hele zomer vanaf zondagmiddag autovrij tussen Fontainas en De Brouckère. De Franstalige liberalen van de MR zijn woedend.

De Anspachlaan wordt elke zondagmiddag autovrij tussen 12 tot 16 uur. Dat is ondertussen bevestigd door burgemeester Freddy Thielemans (PS).

De burgemeester komt daarmee tegemoet aan het initiatief ‘Picnic the street’. De maatregel gaat in op 24 juni. Voor de picknick overmorgen, op 17 juni, komt er geen toestemming omdat dan al andere manifestaties gepland zijn in verband met moslimextremisme. Ook op de eerste zondag van de koopjesperiode (1 juli) blijft de Anspachlaan open voor de auto.

De organisatoren tonen zich erg blij met de toezegging. “Het toont dat het mogelijk is om zonder politieke partijen en zonder subsidies iets te bereiken”, zegt Bram, een van de initiatiefnemers op stadsradio FM Brussel. “Dit is een beloning voor iedereen die zondag is komen picknicken.”

Verkiezingsmaneuvre
Is de beslissing van Thielemans een electoraal manoeuvre, dat tegenstand in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen moet ontmijnen? “Misschien is dat zo”, zegt Bram. “Maar we willen het initiatief ook bekijken zoals professor Van Parijs, als een handreiking naar de burgemeester. Die kan nu misschien als voorbeeld dienen voor andere gemeenten.”

Nicolas Dassonville, de woordvoerder van Thielemans, bevestigt dat. “Wij verbieden zeer zelden een betoging, en we zien dan ook geen reden waarom deze manifestaties niet zouden toelaten.”

“Dit is een begin, maar het is niet genoeg. We willen ook dat de Stad een echte globale mobiliteitsvisie ontwikkelt en zich niet beperkt tot dit symbooldossier. Heel belangrijk ook: die visie moet ze dan ook nog durven verdedigen. In het geval van het Ter Kamerenbos bijvoorbeeld volstond wat druk uit de buurgemeenten om terug te krabbelen.”

Groen dient motie in
Op zijn Facebookpagina feliciteert staatssecretaris voor Mobiliteit en gemeenteraadslid in Brussel Bruno De Lille (Groen) de actievoerders. De Lille wil verder opkomen voor een volledig autovrij Beursplein. “Er is al een halve dag gewonnen, de 6,5 andere moeten nu volgen. En gezien de steun van bijna alle politieke partijen voor de picknick-acties, zal dat wel lukken zeker? Met Ecolo-Groen dienen we in elk geval op de gemeenteraad een motie in om het college te vragen het verkeersvrije Beursplein nog voor oktober 2012 te realiseren.”

Eind 2013 plan voor centrale lanen

Burgemeester Thielemans kondigde vrijdag ook aan dat er tegen eind 2013 een plan voor de langverwachte heraanleg van de centrale lanen moet klaarliggen. “We willen niet overhaast te werk gaan. Eerst moeten de studies over mobiliteit, de impact op de handel en de verandering van de signalisatie op tafel liggen.”

De Franstalige liberalen van de MR zijn niet te spreken over het feit dat centrale lanen elke zomerzondag autovrij worden gemaakt. Thielemans laat zich te veel door drukkingsgroepen inspireren en te weinig door een visie, vinden ze. Ze zitten in de oppositie. (mas)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here