De aankoop van twee Nederlandse M-fregatten is rond

De aankoop van twee M-fregatten van de Nederlandse Marine is rond. Minister van Defensie André Flahaut en zijn Nederlandse tegenhanger Cees van der Knaap ondertekenden donderdag in Brussel de aankoopovereenkomst van twee polyvalente fregatten van de Nederlandse marine. De M-fregatten F-827 "Karel Doorman" en F-829 "Willem van der Zaan" krijgen allebei een nieuwe naam, wellicht in maart 2007 en maart 2008 wannneer ze deel zullen uitmaken van de Belgische marine.

Een van onze lezers wou hierover ook even zijn mening kwijt in een vorig artikel en schreef daar zijn volgende reactie.

"Het is duidelijk dat de aankoop van deze fregatten één van de grootste blunders is in de geschiedenis van onze marine. Maar dit artikel is nog lang niet alles. Het fregat 'Wandelaar', dat verkocht werd aan Bulgarije, werd verkocht voor 23 miljoen euro, nadat het door SKB voor 32 miljoen werd gemoderniseerd. We hebben dus 9 miljoen toegelegd!!!

Wat nog erger is, het fregat 'Wielingen' is nog maar enkele weken geleden uitgevaren uit de droogdokken van SKB, eveneens volledig opgelapt en klaar voor verkoop. Deze fregatten zijn misschien wat ouder, maar zijn veel beter bewapend dan de Nederlandse, toch gaan ze één voor één weg. T is te gek om los te lopen dat we deze moderniseren en verkopen met verlies, en dan nog eens verouderde kopen voor onszelf.

Het logistiek steunschip dat we momenteel nog bezitten, dat dus ook aan vervanging toe was, blijft in de vaart en behoort ondertussen tot de oudst varende marineschepen van Europa. Als ik mij niet vergis is ze ongeveer 50 jaar oud. Dit schip ligt elke winter bij SKB en wordt steeds opnieuw en opnieuw opgelapt, wat kost dat dan niet?

Dan hebben we nog een tweede logistiek steunschip dat al enkele jaren ligt te verroesten in de marinebasis, dit werd uit de vaart genomen na, jawel, een volledige renovatiebeurt! Nu is het schip in zo'n erbarmelijke staat dat het niet meer bruikbaar is. Als we dan toch bezig zijn, wil ik ook nog graag even het vijftiental riviersnelboten noemen waarover de marine tot een vijftiental geleden beschikte. Ook mooie, nieuwe schepen, die van de ene moment op de andere van de hand werden gedaan en waarvan er nu ééntje overblijft. Om over de afbouw van de mijnenjagers nog maar te zwijgen.

Ongeveer 30 jaar geleden beschikte België over een tiental kustmijnenvegers, een vijftal oceaanmijnenvegers, een tiental inlandmijnenvegers en sinds midden de jaren 80 ook over een dozijn prachtige mijnenjagers. Dit waren dus méér dan 35 mijnenbestrijdingsvaartuigen. Geen wonder dat wij Belgen, topklasse waren in het mijnen bestrijden. Nu zijn we nog top, maar hebben we nog 6 schepen!? Hiervan is er dan ook altijd nog ééntje volledig in onderhoud en dus niet beschikbaar, gedurende één jaar.

Niet lang geleden las ik een fotoboek van de schepen van de Belgische marine, ik kon mij haast niet voorstellen dat de marine in een goeie dertig jaar van 50 naar 15 schepen was gedaald. Het is dus geen nieuw gegeven, alleen gaat het met minister Flahaut nog sneller bergaf. En dan trots de (nieuwe) fregatten voorstellen? En dan te denken dat andere landen net enorm investeren in hun marine, kijken we maar naar onze noorderburen.

Daar hebben ze de laatste jaren enorm geïnvesteerd in supermoderne stealth-fregatten, een troepentransportschip, een kolossaal bevoorradingsschip, nieuwe wapensystemen, hydrografische onderzoeksschepen, duikboten, helikopters, mijnenjagers… en de oude rommel, die ze niet meer nodig hebben, die kunnen ze nog verkopen aan ons, domme Belgen ook. Ze zullen eens goed lachen met ons. Ik hoop echt dat het beleid van defensie eens drastisch zal veranderen, zal moderniseren en eens zal gaan kijken hoe defensie in andere landen werkt en investeerd. En ik denk dat in deze context, een andere minister van landsverdediging de eerste stap is." ( Auteur: Angel. )

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here