Een nieuwe Trojan, MerryX.A, zit verborgen in een e-mail met de boodschap "MERRY CHRISTMAS!" en een animatie van de kerstman met kerstmziek. Panda Software meldt de verschijning van een nieuwe Trojan, MerryX.A. De Trojan probeert informatie te verzamelen over de aangetaste computer. In de tekst van de e-mail staat: "Merry Christmas and a Happy New Year!". In attachment zitten twee files: de animated GIF A_LIGHTSMC10.GIF (afbeelding hiernaast) en een RAR met twee files: een kopie van de Trojan (SQLServer.exe) en een Flash-animatie. Het is de RAR-file die de infectie in gang zet. Die verloopt geruisloos zodat gebruikers niet weten dat er iets mis is.

MerryX.A verzamelt onder andere informatie over IP-adressen en hardwaregegevens en zendt die gegevens naar een andere server. De Trojan probeert files van verschillende webpagina's te downloaden. Dit laat dan vermoeden dat de Trojan een startpunt is voor andere malware.

Panda raadt gebruikers aan voorzichtig om te springen met e-mails met kerstwensen. Open alleen de wensen van mensen die je kent.

Panda Software: www.pandasoftware.be