Er zijn niet teveel studenten, er zijn te weinig betaalbare woningen in Gent

De Stad Gent moet zelf initiatief nemen om meer betaalbare woningen te bouwen, in plaats van de woonmarkt over te laten aan privé-projectontwikkelaars. Dat zegt Tom De Meester, lijsttrekker voor PVDA+ in Gent. De PVDA reageert daarmee op de berichtgeving dat studenten 2.800 woningen in de stad ‘innemen’. ” Het probleem is niet dat er teveel studenten zijn”, zegt Tom De Meester, “wel dat er te weinig betaalbare woningen beschikbaar zijn. Uit onze volksbevraging bij 1.054 Gentenaars komt betaalbaar wonen als tweede prioriteit uit de bus, naast de verlaging van de energiefactuur.” Dat zoveel mensen wakker liggen van de dure woningprijzen is geen toeval, vindt de PVDA. Op 10 jaar tijd zijn de huurprijzen verdubbeld, en de prijs van een appartement is bijna verdriedubbeld (x 2,4).

De PVDA stelt voor om 1.500 nieuwe betaalbare woningen te realiseren op de site Oude Dokken. ” In het huidige voorstel komen er op de Oude Dokken 20% sociale woningen, 20% betaalbare ‘budget-woningen’ en dus blijkbaar ook nog 60%… onbetaalbare woningen. Dat is de wereld op zijn kop. Wij willen 100% betaalbare huur- en koopwoningen op de Oude Dokken.”

De Stad Gent moet zelf initiatief nemen, vindt Tom De Meester, in plaats van de woningmarkt over te laten aan privé-ontwikkelaars. ” De Stad stelt zich nu louter op als ‘regisseur’. De bouw van nieuwe woningen wordt in handen gegeven van privé-projectonwikkelaars. Maar die liggen niet wakker van betaalbare woningen, enkel van maximale winst.” De PVDA verwijst naar de Burgstraat, waar bouw- en projectontwikkelingsbedrijf Mevaco onlangs de residentie Oud Ghent bouwde, met een KBC-bankkantoor, 12 rijwoningen en zes appartementen. Luxewoningen die onbetaalbaar zijn voor de gewone Gentenaar. De woningen kosten tussen 420.000 en 500.000 euro, de appartementen minstens 645.000 euro.

” Wij willen dat de Gentenaars eerst komen, niet de winst van de privé-projectonwikkelaars. Als het nieuwe stadsbestuur greep wil krijgen op de woningmarkt, moeten we zelf de touwtjes in handen nemen”, zegt Tom De Meester. “De voorbije legislatuur heeft het stadsbestuur 520 miljoen euro geïnvesteerd in prestigieuze bouwprojecten, onder andere het bedrijventerrein The Loop aan Flanders Expo, de nieuwe kantoorgebouwen aan het Sint-Pietersstation, en de nieuwe Stadshal als toeristische trekpleister. Maar in een kantoorgebouw of de Stadshal kun je niet wonen. Wat we nodig hebben is een prestigeproject voor betaalbaar wonen.”

Naast de bouw van nieuwe betaalbare huur- en koopwoningen door de Stad Gent, pleit de PVDA ook voor 7.000 nieuwe sociale woningen, maximumprijzen voor huurwoningen op basis van objectieve criteria, een harde aanpak van leegstand, en de bouw van nieuwe en betaalbare studentenhuisvesting. “Want ook de universiteit en de Vlaamse Overheid hebben boter op het hoofd”, vindt Tom De Meester. ” Omdat de universiteit sinds de jaren ’70 geen beroep meer kan doen op goedkope investeringsmiddelen vanuit de overheid voor de bouw van nieuwe sociale huisvesting voor studenten, doet zij nu beroep op publiek – private partnerschappen om bijkomende kamers te realiseren. Dat de privé-partner op zoek is naar een zo hoog mogelijk financieel rendement, drijft uiteraard de huurprijs omhoog. Zo werden er op de Kantienberg 650 nieuwe kamers bijgebouwd, onder meer in het nieuwe studentenhome ‘Groningen’, waar een kamer 343€ per maand kost. Geen wonder dat studenten dan met 3 of 4 samen een huis huren in de binnenstad.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here