Bacteriepopulaties in en op het menselijk lichaam in kaart gebracht

Bacteriepopulaties in en op het menselijk lichaam in kaart gebracht – Brusselse onderzoekers brengen de sociale netwerken van bacteriën in kaart

Er wonen microben in zowat elk deel van het menselijk lichaam – op onze huid, in onze darmen, mond en neusgaten. Soms veroorzaken ze ziekten, maar meestal leven deze micro-organismen in harmonie met ons lichaam, en zorgen voor essentiële functies voor ons voortbestaan. Voor de eerste keer heeft een internationaal consortium van onderzoekers, waaronder Brusselse VIB-wetenschappers, de verschillende bacteriepopulaties in en op het volledige menselijk lichaam in kaart gebracht, wat verscheidene nieuwe inzichten opleverde. Dit wordt vanavond gepubliceerd door het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Ecosystemen in balans
De VIB onderzoekers Karoline Faust en Jeroen Raes (VUB) waren vooral geinteresseerd in het ontrafelen van de interacties tussen al deze soorten. Aan de hand van computermodellen stelden ze een netwerk van positieve en negatieve relaties tussen de bacteriën in de verschillende ‘ecosystemen’ van ons lichaam op.

“De bacteriën in deze ecosystemen gedragen zich net als dieren of mensen in populaties” zegt Jeroen Raes, VIB groepsleider en professor in bioinformatica en metagenomics aan de VUB. “Ze kunnen harmonieus samenwerken om complexe moleculen af te breken, maar soms is het ook pure oorlog voor bepaalde voedingsstoffen. Dit ontrafelde netwerk stelt ons nu in staat om de relaties tussen bacteriën verder te onderzoeken. Waar we vooral in geïnteresseerd zijn, is hoe deze ecosysteemnetwerken verstoord raken in ziekten en wat we kunnen doen om ze te herstellen”.

Miljarden data verwerkt
Om te definiëren welke bacteriepopulaties in mensen aanwezig zijn, werden er stalen van 242 vrijwilligers (129 mannen en 113 vrouwen) bestudeerd ondermeer uit mond, neus, huid, darmen. Bij de mannen werden er van 15 plaatsen op het lichaam stalen genomen, bij de vrouwen van 18.

Uit het onderzoek blijkt dat er meer dan 10 000 microbiële soorten in het menselijke ecosysteem aanwezig zijn. Ons lichaam bevat miljarden micro-organismen, 10 keer zo veel als het totaal aantal menselijke cellen! En ze zijn van vitaal belang voor onze gezondheid. De studie toont ook aan dat bijna iedereen ziekteverwekkende micro-organismen in zijn lichaam heeft, vaak zonder ziek te worden. Voor de onderzoekers is het nu een uitdaging te vinden waarom en onder welke condities sommige ziekteverwekkende micro-organismen kunnen leiden tot de dood. Het is goed mogelijk dat dit tot totaal nieuwe inzichten zal leiden over hoe micro-organismen mensen ziek maken.

Vragen

Aangezien dit onderzoek bij patiënten veel vragen kan oproepen, willen we u verwijzen naar het e-mailadres dat VIB hiervoor ter beschikking stelt. Iedereen kan met vragen omtrent dit en ander medisch gericht onderzoek terecht op patienteninfo@vib.be.

VIB

VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. 1200 wetenschappers verrichten strategisch basisonderzoek naar de moleculaire basis van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen. Via een partnerschap met vier Vlaamse universiteiten – UGent, K.U.Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel – en een stevig investeringsprogramma bundelt VIB de krachten van 72 onderzoeksgroepen in één instituut. Hun onderzoek leidt tot een betere kennis van het leven. Met zijn technologietransfer streeft VIB ernaar om onderzoeksresultaten te vertalen in nieuwe economische activiteit en in producten ten dienste van de consument en de patiënt. VIB ontwikkelt en verspreidt een breed gamma aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie. Meer info op www.vib.be.

Vrije Universiteit Brussel
De Vrije Universiteit Brussel is een bloeiende universiteit in het hart van België en van Europa, die zich in 1969-1970 afsplitste van de Université Libre de Bruxelles (ULB), opgericht in 1834. De universiteit combineert uitstekend onderwijs met excellent onderzoek. Een aantal van de 150 onderzoeksgroepen behoort tot de absolute wereldtop. Voor de VUB staat het principe van vrij onderzoek centraal. Maar even belangrijk is de kwaliteit van de bachelor- en masteropleidingen in een omgeving waar studenten geen nummers zijn en waar ruimte is voor individuele begeleiding en zelfontplooiing. Vandaag telt de Vrije Universiteit Brussel ruim 10000 studenten en 2700 personeelsleden, verdeeld over acht faculteiten en twee Brusselse campussen: een in Etterbeek/Elsene en een in Jette. Bij de medische campus in Jette ligt ook het Universitair Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel met 3000 personeelsleden. Meer op www.vub.ac.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here