DRUGGEBRUIK HOOGST OP KATHOLIEKE FEESTDAGEN.

Het druggebruik in Brussel was in 2010 het hoogst op katholieke feestdagen, met name in het paasweekend, op Kerstmis. Ook op oudejaarsavond is het verbruik enorm hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen van het rioolwater in de hoofdstad.

Het gebruik van drugs is makkelijk te meten in het rioolwater. Cocaïne en xtc worden bijvoorbeeld door het lichaam omgezet in metabolieten die via het toilet terechtkomen in het rioolwater. Uit analyses van het rioolwater blijkt dat het gebruik van drugs het laagst ligt op weekdagen en het hoogst in het weekend.

Dat is op zich niet verrassend, maar de absolute pieken in het druggebruik zijn er op de feestdagen Pasen, paasmaandag, Kerstmis en oudejaarsavond. Op oudejaarsavond bijvoorbeeld ligt het xtc-gebruik 5 keer hoger dan in het weekend, het cocaïnegebruik 3 keer hoger dan in het weekend.

Andere drugs, zoals heroïne, worden weinig gebruikt in Brussel. Daarom is het moeilijk om daarover trends vast te stellen over het gebruik. “Heroïne wordt meer gebruikt in de uithoeken van de maatschappij”, zegt onderzoeker Alexander van Nuijs.

“Ook van methamfetamine, een drug die veel in Scandinavië, Tsjechië en Noord-Amerika gebruikt wordt, liggen de hoeveelheden in het afvalwater van onze hoofdstad verwaarloosbaar laag.”

Minder drugs in Brussel dan in Antwerpen

Dit onderzoek is niet het eerste rioolwateronderzoek van de Universiteit Antwerpen. Eerder werden ook al stalen uit Antwerpen onderzocht. Dat onderzoek was wel kleinschaliger dan het onderzoek in Brussel, toch is een vergelijking mogelijk.

In Brussel ligt het druggebruik 2 tot 3 keer lager dan in Antwerpen. “In de hoofdstad wordt per dag per duizend inwoners gemiddeld 500 milligram verbruikt. Dat staat ongeveer gelijk aan vijf dosissen per dag per duizend inwoners. In Antwerpen kwamen we uit op vijftien dosissen”, zegt van Nuijs.

Onderzoeker Alexander van Nuijs nam elke dag in 2010 een staal van het rioolwater in Brussel. De stalen werden genomen net voor het water door een waterzuiveringsstation ging. Gedurende de 24 uren van een dag werd telkens een stukje van de dagelijkse stroom in een fles gedaan. Om middernacht heeft men zo een representatief staal van de dag. (mas)

met dank aan deredactie VRT.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here