Er is een probleem met Sabam

Spirit zegt dat de uitval die Bart Tommelein, vorig weekend, deed over Sabam veel artiesten de wenkbrauwen doet fronsen. De 'wijze' woorden van deze man zijn eerder een uiting van zijn hoog populistisch gehalte dan van inzicht in het auteursrecht zeggen Bart Caron en Joris Vandenbroucke. Ook is er een probleem met Sabam, zeker, maar wij zetten grote vraagtekens bij de wijze waarop Tommelein dit aan de kaak denkt te moeten te stellen. Weet hij dan echt niet dat zijn partij- en streekgenoot Marc Verwilghen ook de minister is die verantwoordelijk is voor het auteursrecht? Weet hij dan niet dat zijn minister nalaat of de moed niet heeft om een aantal problemen m.b.t. het auteursrecht op te lossen?

Twee problemen zijn dringend: de nood aan een goede wetgeving die de controle op de beheersvennootschappen regelt en de grote nood aan doorzichtigheid van de geldstromen en regels die Sabam en co hanteren.

Spirit wil dat Verwilghen vooralsnog initiatieven neemt om Sabam en andere beheersvennootschappen transparanter te maken. Dit vergt onder meer de afschaffing van de lokale zelfstandige bijkantoren, de inning van duidelijke, objectieve en faire bijdragen en de instelling van een één (online) loket systeem voor informatie, inning en uitbetaling. Een transparant financieel systeem, een straffe controle in het belang van artiesten en organisatoren enz

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here