STAdSMIJMERINGEN

 Parfums. Ze ontsieren de terrassen. En de mensheid.

 Heb je soms ook zo een last van overgeparfumeerde buren op een terras en vooral in een horecazaak? Laat staan in een restaurant… Zit het in de eindtermen van het onderwijs: ‘Hoe leer ik parfum gebruiken?’ Ook hier geldt het adagium: overdaad schaadt.

Een mens verslikt zich al eens in zijn koffie. Daarvoor is er de geschreven pers. Gelukkig nog geschreven. Een frisse krant aan de ontbijttafel. Gezelliger dan een laptop of ipad. Lezen tijdens je ontbijt, asociaal? Als je één van de vele singels bent die de binnensteden leefbaar houdt, ontbreekt je partner het niet aan aandacht. Dus dat asociale, neen. Sorry. Mochten al die gezinnen maar zoveel tijd aan ontbijt besteden…

Maar verslikken in de koffie, dat wel. Je koffie smaakt plots niet meer als je leest dat de paus Benedictus XVI een parfum voor zichzelf wil creëren. Rode luxe schoenen, verfijnde manieren of verwijfde manieren, waar is soms de grens, en nu een parfum. Jezus, Maria, Jozef! Silvana Casoli die eerder al geuren maakte voor Madonna en Sting, zal een pauselijke eau de cologne ontwerpen. Eentje die ‘ruikt naar de geur van gras in de lente en naar limoenbloemen, geïnspireerd op de voorliefde van de paus voor vrede, rust en de natuur’. Slik.

De paters op mijn school roken naar muffe 4711-eau de cologne, niet gepoetste tanden en adem van goedkope sigaren. En rond de directeur-priester zweefde vaak een scherp alcoholluchtje. Op zich dus geen slechte zaak als de clerus meer aandacht zou besteden aan zijn voorkomen. IJdele hoop, want de paus, toch een democraat pur sang, wordt de enige die het parfum mag dragen.

Gaat dit parfum moeten compenseren, al die stinkende potjes die we niet mogen rieken? Kindermisbruik. Weer van dattum. Hoelang nog? Nochtans is de bijbel duidelijk. Mattheus. ‘En wie een kind ontvangt in Mijn Naam, die ontvangt Mij. Maar zo wie een van deze kleinen, die in Mij geloven, ergert, het ware hem nuttiger, dat een molensteen aan zijn hals gehangen, en dat hij verdronken ware in de diepte der zee’. (Mth 18:5-6). In het oorspronkelijke Grieks zal het ook zo wel geklonken hebben.

En dan lees je dat de Abt van Affligem geen opvolger vindt. De 75 gepasseerd, en nog altijd niet met pensioen kunnen. Nog met 13 in een dozijn. De 80-plussers winnen het pleit. Meneer de Abt, misschien moet je eens al wie geweigerd werd als kandidaat-monnik omwille van homoseksualiteit uitnodigen? Ze zijn nog vitaal. Wedden dat ze met meer zijn dan uw clubje vandaag. Wedden dat ze uw abdij hadden kunnen veilig stellen als rots in de denderstreekbranding, zelfs binnen de brabantse golven. Dat uw voorgangers, die allen langer dan 7 jaar studeerden her en der, het onderscheid niet wisten tussen homofilie en pedofilie, ja daar betaalt u vandaag de tol voor.

Geen pauselijk parfum kan dit rechttrekken. Geen monnikparfum. Deze valse geur die ze mogen op flessen trekken en als enig gepast pauselijk parfum naar het Sint-Pietersplein in Rome sturen. Gelukkig is in Rome de prima vera in volle gang. Frisse geuren overwegen. Gelukkig. Rome moet geen parfums. Het is parfum.

Uw stadsfilosoof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here