Wat als je dikke darm net iets te kort is

Wat als je dikke darm net iets te kort is – over leven met een stoma: Jaarlijks worden in België een veertigtal kinderen geboren met ano-rectale misvormingen, kortweg anusatresie. Het is een afwijking waarbij de verbinding tussen de dikke darm en de anus ontbreekt. Het ontbrekende deel kan vrij lang of eerder kort zijn. Als de dikke darm boven de bekkenbodemspier eindigt, is er sprake van een 'hoge atresie'. Indien het einde van de darm al door de spieren van de bekkenbodem is gegaan, spreekt men van een 'lage atresie'.

Bij de hoge vormen is er meestal een abnormale verbinding (fistel) tussen de darm en de urinewegen. Bij meisjes kan er eveneens een verbinding zijn tussen de darm en de schede.

De afwijking is moeilijker te behandelen naarmate een groter deel van de dikke darm ontbreekt. Een hoge atresie vereist binnen de 48 uur na de geboorte een operatieve ingreep waarbij een nooduitgang (stoma) voor de ontlasting, op de buik aangebracht wordt.

In een latere fase wordt de definitieve operatie verricht: de dikke darm wordt door de bekkenbodemspieren heengehaald en als nieuwe anus ingehecht.

Tenslotte wordt de stoma ter hoogte van de buikwand weggenomen. De sluitspier van de anus is in meer of mindere mate onderontwikkeld. Daarom is na de heelkundige behandeling een nauwkeurige opvolging nodig, zeker als het kind geconstipeerd, of niet volledig zindelijk is.

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening die een lichaamsholte met de buitenwereld verbindt. Indien door een of andere aandoening de functie van bijvoorbeeld een deel van de darm definitief wegvalt, zal men operatief dit deel verwijderen. Door het plaatsen van een stoma kan het resterende darmdeel zijn eliminatiefunctie verder vervullen. Via een plastiek zakje op de buitenwand worden de afgescheiden stoffen opgevangen.

Afhankelijk van de plaats waar de stoma zich bevindt, spreekt men van een ileostomie (dunne darm), colostomie (dikke darm) of urostomie (urinewegen).

Stomaclubs.

Stomaclubs zijn autonome groepen, opgericht door stomapatiënten. Deze stomaclubs staan los van enig overkoepelend orgaan en zijn bijna uitsluitend op regionaal vlak actief.

Ze willen voornamelijk stomapatiënten uit hun isolement halen, hen steunen, helpen en informeren. Via contact met lotgenoten wil men de patiënten de nodige morele ondersteuning bieden en hen met technische adviezen bijstaan.

Maandelijks of tweemaandelijks worden praatavonden of infobijeenkomsten georganiseerd. Voor de infobijeenkomsten doet de groep vaak een beroep op sprekers van het medisch korps en van firma's gespecialiseerd in stomaverzorging.

Tijdens de praatavonden worden ervaringen uitgewisseld, adviezen verstrekt en probeert men problemen op te lossen. Regelmatig worden de stomaclubs gevraagd om voordrachten te geven voor scholen van het paramedisch onderwijs. In de mate van het mogelijke en steeds op aanvraag, worden patiënten voor of na de operatieve ingreep bezocht en krijgen ze de nodige informatie van de vrijwilligers.

Er zijn verschillende stomaclubs in Vlaanderen.

Stomaclub Antwerpen vzw – Ooststatiestraat 163 – 2550 Kontich – tel: 03 459 82 85 Bereikbaar: telefonisch: met antwoordapparaat (overdag);

Stomaclub Brugge – Mimosalaan 7 – 8210 Zedelgem – tel: 050 20 98 18 – Bereikbaar: na 18 uur

Stomaclub Brugge – Driekoningenweg 29 – 8310 Brugge tel: 050 36 07 80 Bereikbaar: 24/24 uur

Stomaclub Oostende vzw – Kastanjelaan 52, 8400 Oostende – tel: 059 70 71 31 – Bereikbaar: na 18 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here