Gent wint de Belgische Prijs voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie 2012

De FOD Binnenlandse Zaken reikte afgelopen vrijdag de 19de Belgische Prijs voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie toe aan Gent. Het project Van klacht tot kracht van de Dienst Buurtwerk (tuinwijk Bernadette) is verkozen als meest innovatieve, buurtgerichte preventieproject. Het project Breken-Bouwen-Buigen van de Stad Antwerpen eindigde tweede, vermist@HEKLA van de politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar) was derde.

Dit jaar werden 20 preventieprojecten ingediend, waaruit de drie meest veelbelovende projecten werden geselecteerd door een professionele jury. De jury, die bestond uit professionals uit het veld, academici en mensen uit de overheidsector, had overigens een stevige kluif aan de selectie gezien het hoge niveau van de projecten. De projecten staan allemaal in het teken van het gekozen thema van dit jaar: “Buurtwerking: veiligheid en leefbaarheid in buurten door een integrale samenwerking tussen preventie, politie en justitie.”

De Stad Gent – Van klacht naar kracht Winnaar

Na zwaar pestgedrag en vandalisme door jongeren in de tuinwijk Bernadette besluit de Dienst Buurtwerk de strijd met overlast aan te gaan. Om de situatie om de plooien, gaat de dienst het gesprek aangaan met de bewoners en tracht hen te activeren (jong en oud), trekt ze de aanwezige partners uit de negatieve dynamiek van fatalisme en gevecht en implementeert ze een geïntegreerde aanpak, ondersteund door een direct contact met het beleid. Samen met verschillende partners wordt een actieplan uitgewerkt dat na anderhalf jaar concrete resultaten oplevert.

Uit huisbezoekenronde in het najaar van 2011 blijkt dat het vandalisme en de intimidaties verdwenen zijn, het aantal jongerenactiviteiten gestegen is en de netheid verbeterd is door het netheidscharter (een initiatief waarbij een 20-tal bewoners maandelijks samen de volledige wijk opruimen). Tezelfdertijd is met vallen en opstaan, ondersteund door het beleid, gewerkt aan de bouwfysische “veiligheid” van de lokalen in het oude schoolgebouw. Dit zorgt niet alleen voor het realiseren van dringende herstellingen en de nodige herinrichting van enkele lokalen, het maakt eveneens de belangrijke beleidsbeslissing mogelijk om het gebouw te renoveren tot een vernieuwde lagere school in de filosofie van Brede School.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here