Verslaving komt sneller dan je denkt

Hou je rust in eigen handen ! Slaap- en kalmeermiddelen : Verslaving komt sneller dan je denkt: 10% van de bevolking slikt langdurig benzodiazepines. De commerciële naam van dergelijke producten klinkt je wellicht bekender in de oren: Valium, Temesta, Lexotan, Xanax… Wij delen met Frankrijk de twijfelachtige eer de grootste verbruikers van slaap- en kalmeermiddelen in Europa te zijn. Nochtans is het langdurig gebruik ervan niet zo onschuldig. Al na een paar weken kan er immers gewenning of verslaving optreden.

Nuttig op korte termijn.

SOS Nuchterheid pleit niet voor de afschaffing van kalmeermiddelen. "Matig en tijdelijk gebruik (bijvoorbeeld drietal weken) na een trauma of een bijzonder stresserende situatie zoals een sterfgeval kan verantwoord zijn. Bovendien kan deze medicatie onder medisch of psychiatrisch toezicht nuttig zijn bij paniekaanvallen, hyperventilatie of neiging tot zelfdoding.

Maar er zit een adder onder het gras. Uit studies blijkt dat slaap- en kalmeermiddelen enkel effectief zijn gedurende de eerste week. Vanaf de tweede week vermindert hun effect. Daarbij stelde men vast dat bij plots stoppen na enkele weken de slapeloosheid opnieuw en zelfs sterker optreedt (rebound-effect). Het gevaar bestaat dan dat mensen de dosis gaan verhogen om hetzelfde effect te bekomen.

In de studies waarbij benzodiazepines vergeleken werden met niet-farmacologische interventies hebben zij wel het voordeel onmiddellijk te werken maar het nadeel dat ze al na 1 week effect verliezen.

Therapeuten stellen daarom ook gedragstherapie voor omdat die een sterker effect heeft en geen nevenwerkingen heeft.

Effecten.

De schadelijke nevenwerkingen zijn bekend: vermindering van aandacht en reflexen, evenwichtsstoornissen, depressieve toestand en paradoxaal genoeg, méér angst, onrust en slapeloosheid. Slaapmiddel geven soms een residueel effect ('hangover') waardoor men zich ook na het ontwaken nog meerdere uren slaperig voelt.

Drugsbase somt nog enkele andere nevenwerkingen op:

Effecten op korte termijn.

Een verminderde aandacht en reflex waardoor bijvoorbeeld autorijden gevaarlijk wordt. Sommige middelen hebben een algemeen remmende werking op vele hersenfuncties. Ze verminderen het aandachts- en het observatievermogen. Bij een voldoende hoge dosis wordt het belevings- en reactievermogen afgesloten en valt men in slaap. Bovendien werken ze spierverslappend en kunnen zo aanleiding geven tot struikelen en vallen. Vooral voor bejaarden kan dit ernstige gevolgen hebben (bijvoorbeeld heupbreuk).

Effecten op lange termijn.

Langdurig gebruik van grote dosissen kan hoofdpijn, evenwicht- en loopstoornissen veroorzaken. Een overdosis kalmeermiddelen kan bewustzijnsverlies geven maar is zelden dodelijk. Er is wel gevaar (zelfs dodelijk) bij combinatie met alcohol of andere drugs.

Een overdosis slaapmiddelen is wel gevaarlijk: door de bloeddrukval en het afremmen van de ademhaling ga je in coma en sterf je.

Goede raad:

1. Neem slaap-of kalmeermiddelen nooit langer dan een week (zie de lijst van producten).

2. Gebruik je al een tijdje een slaap-of kalmeermiddel en heb je moeite om ermee te stoppen,vraag dan hulp aan je arts! Hij zal je deskundig begeleiden om de behandeling geleidelijk te stoppen of een andere oplossing voorstellen.

3. Stop niet bruusk of op eigen initiatief.

4. Pillen zijn geen relaxerende snoepjes, geen genots- of roesmiddelen, geen chemische oplossing voor innerlijke conflicten of uiterlijke problemen en geen genezers van een moeilijke jeugd.

Meer info:

Anonieme Toxicomanen is een zelfhulpgroep voor drug- en medicatieverlsaafden. Zij komen iedere maandagavond samen van 19.45 uur tot 22.00 uur in het Hof van Watervliet, Christelijke Mutualiteitgebouw met adres Oude Burg 27 te 8000 Brugge – tel: 059 23 51 53 en 050/38.97.23

Dibs is er vooral voor medicatieverslaafde vrouwen te Antwerpen tel: 03/830.08.42.

http://www.health.fgov.be/benzo/Folder%20NL.pdf
In medewerking van http://www.hulporganisaties.be/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here