Euro 2012: Online criminelen hebben geen trainingskamp nodig

Ann Delbeke

G Data verwacht ernstige overtredingen op argeloze voetbalfans

Badhoevedorp, 7 juni 2012 – De Nationale elftallen van de deelnemende landen aan het EK zijn al aangekomen op hun respectievelijke bases in Polen en de Oekraïne, en voetbalfans in heel Europe wachten het toernooi vol spanning af. G Data verwacht de eerste aanval al vóór de officiële start van de eerste wedstrijd. Online criminelen richten zich in deze laatste dagen voor het toernooi op voetbalfans met speciale malware, gerichte aanvallen en EK-gerelateerde fraude. Een specifieke dreiging vormen de gerichte spamcampagnes waarin exclusieve beelden, mooie EK-prijzen en zelfs toegangskaartjes voor de wedstrijden worden aangeboden. Met dit soort aanbiedingen proberen cybercriminelen creditcardgegevens van voetbalfans te achterhalen en hun pc’s met kwaadaardige software te besmetten. G Data geeft een overzicht van de meest voorkomende oplichtingpraktijken en geeft voetbalfans tips om hun computers en gegevens te beschermen.

Welke trucs kunnen er worden verwacht?

Ticketverkoop: spamberichten, manipulatie van de resultaten van zoekmachines en advertenties op veilig- en advertentiesites voor de verkoop van valse of niet-bestaande toegangskaarten voor wedstrijden.
Phishing: Vervalste mails van online ticket-shops lokken de ontvanger naar een geprepareerde website, waar persoonlijke en financiële gegevens -die door het slachtoffer worden ingegeven- gestolen worden.
Gevaarlijke links op sociale netwerksites: updates en berichten van vreemden, of van juist van vrienden (met een gehackte account) bevatten zogenaamd een link naar iets leuks: een exclusief filmpje, een grappig spelletjes of een interessant interview. In werkelijkheid wordt op de betreffende website automatisch malware gedownload en geïnstalleerd op de pc van de bezoeker.

Hoe kunt u zich beschermen tegen deze gevaren?

Alle patches en updates van het besturingssysteem, de webbrowser, en alle andere software op de pc dienen altijd te zijn gedownload en geïnstalleerd om het hoogste niveau van systeemveiligheid te hebben.
Maak regelmatig een back up van het systeem, voor het geval het systeem toch ooit geïnfecteerd raakt en de documenten en software ontoegankelijk worden.
Installeer een vertrouwde beveiligingssoftware om het systeem en al het dataverkeer te beschermen.
Verwijder ongewenste e-mails direct en klik nooit op de links in mails of op die in berichtjes en statusupdates op sociale netwerksites.
Beveilig smartphones en tablet-pc’s met een zelfgekozen, sterk wachtwoord
Houd ook alle mobiele apparaten volledig up-to-date met patches en softwareupdates.

En uiteraard:

Gebruik uw gezond verstand: toegangskaarten voor het toernooi worden niet zomaar aan willekeurige personen aangeboden, en al zeker niet tegen schappelijke prijzen. Als een aanbieding er te mooi uitziet om waar te zijn, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook zo.

Over G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde zijn eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook, waaronder vijf keer de vergelijkende test van de Consumentenbond.

G Data is opgericht in 1985. De onderneming biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen, die wereldwijd in meer dan 90 landen beschikbaar zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here