PS-diplomatie zet politieke en economische relaties met Verenigde Staten zwaar onder druk

N-VA-Kamerleden Jan Jambon en Daphné Dumery reageren verbaasd op de diplomatieke problemen tussen ons land en de Verenigde Zaken inzake de uitwisseling van terrorismegegevens. “De uitwisseling van informatie gaat voor de PS te ver. Het is niet meer dan normaal dat inzake terrorismebestrijding zo veel mogelijk wordt samengewerkt. Het is onbegrijpelijk dat de PS, die op alle mogelijke vlakken de staatscontrole wil vergroten, hier de deuren juist wil sluiten.”

“Gegevensuitwisseling is hierin een eerste belangrijke stap. Ook andere Europese landen hebben gelijkaardige akkoorden afgesloten met de VS. Het is onbegrijpelijk dat de PS, die op alle mogelijke vlakken de staatscontrole wil vergroten, hier de deuren juist wil sluiten. Daarnaast is dit akkoord ook in ons voordeel, want zo’n gegevensuitwisseling is geen eenrichtingsverkeer”, zeggen Jambon en Dumery.

De Verenigde Staten hebben ondertussen al gewaarschuwd dat ons land uit het zogenaamde ‘visa waiver’ programma kan vallen als er geen akkoord wordt afgesloten. Daphné Dumery vreest voor de grote gevolgen die een herinvoering van de visumplicht met zich mee zou brengen. “Dit zou niet alleen nefast zijn voor passagiers die naar de Verenigde Staten reizen, er zijn ook grote economische risico’s aan verbonden. Amerikaanse bedrijven zullen niet meer aangetrokken worden om te investeren in het centrum van Europa. En ook voor uitwisseling van studenten en professoren zal dit verstrekkende gevolgen hebben.”

De N-VA zal de eerste minister en de minister van Buitenlandse Zaken uithoren over deze zaak. “Wat deze situatie extra pijnlijk maakt is het feit dat regeringsverdeeldheid wordt uitgespeeld met belangrijke buitenlandse partners”, aldus Jambon. De N-VA hoopt dat het voorstel om de gegevens in een eerste fase in de databank van de Schengenzone in te voeren, aanvaard kan worden.

Auteur: Jan Jambon, Fractieleider Kamer van volksvertegenwoordigers en Daphné Dumery, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here