Nieuwe verlichtingstechnologie in opmars: OLED

Nieuwe kijk op verlichting met OLED. Google eens OLED (Organic light emitting diode) en je ontdekt meteen de buzzwords die ermee geassocieerd worden: “dun”, “zuinig”, “flexibel”, “transparant”. Hoogstwaarschijnlijk vind je ook een paar tot de verbeelding sprekende video’s waarin onderzoekers plooibare display prototypes demonstreren. Het mag duidelijk zijn dat er nog heel wat van deze technologie verwacht wordt in de nabije toekomst.

De OLED technologie is al jaren op de markt in gebruik van beeldschermen. De aanhoudende research voor display-applicaties heeft de OLED technologie nu echter op het punt gebracht dat een compleet nieuwe toepassing binnen bereik komt: OLEDs voor verlichting.

Het werkingsprincipe van OLEDs is grotendeels gelijk aan dat van de gekende LEDs maar hét fundamentele verschil bestaat erin dat OLEDs zo dun zijn dat ze in microscopisch dunne laagjes op relatief grote oppervlaktes kunnen worden aangebracht. Op die manier kunnen ze flexibel of zelfs transparant gemaakt worden.

Naast de reeds veelbelovende lichtkwaliteit en efficiëntie die vandaag al gehaald wordt, is het vooral deze unieke vorm van de lichtbron die ze haar eigen deel van de verlichtingsmarkt zal garanderen. Wegens het prijskaartje dat hier voorlopig nog aan vasthangt beperken toepassingen zich vandaag vooral nog tot design-experimenten met nieuwe vaak futuristisch ogende verlichtingsconcepten.

Deze OLED-technologie wordt uitvoerig bestudeerd in het Laboratorium voor Lichttechnologie (Technologiecampus Gent). Onder andere het verhaal van de kleurweergave wordt hier onder de loep genomen. De bestaande kleurweergave-index die de kwaliteit van het lichtspectrum moet uitdrukken voldoet namelijk niet meer bij deze nieuwe lichttechnologie. Het Laboratorium Lichttechnologie is lid van het “Technical committee” van het CIE dat alternatieven voor de klassieke index zoekt. Het idee is om op deze aan het labo opgebouwde kennis verder te bouwen om tot een “faire” of

correctere evaluatie van het spectrum van OLEDs te kunnen maken enerzijds en om fabrikanten toe te laten OLED spectra te optimaliseren op een zinvolle manier.

Ook in het Europese project in aanvraag iOLED is het Laboratorium actief. In dat kader wil het met 6 Vlaamse en Europese industriële partners verder onderzoek voeren naar OLED technologie . Dat onderzoek zal het labo bovendien verder in staat stellen om technologisch advies te verlenen aan de Vlaamse verlichtingssector.

Bron: Inge De Schuyter
Coördinatie Communicatie & Studieadvies Technologiecampus Gent
KAHO Sint-Lieven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here