Gent – Dag van het Park in Borluutpark op 27 mei 2012

Dit jaar vindt de Dag van het Park plaats in het Borluutpark in Sint-Denijs-Westrem op zondag 27 mei 2012. De dag begint ’s morgens met een fietstocht door de groenpool Parkbos. Over de middag verzorgt Boer’nBrood een picknick en in de namiddag is het programma goed gevuld met animatie, muziek, allerhande workshops en wandelingen door de boskern Grand Noble.

Op de Dag van het Park wordt een duizendtal bezoekers verwacht. Ze krijgen een gevarieerd programma voorgeschoteld:

Picknick Boer’nBrood

Lekker, gezond en goed voor het klimaat, zo kan men de picknick van Boer’nBrood samenvatten. Boer’nBrood biedt boterhammen, kleurrijke slaatjes en ander lekkers aan afkomstig van boerderijen en volkstuintjes van Gent en dichte omstreken. Het is smaken en proeven tussen de hooibalen, rondscharrelende kippen en schapen. Vooraf inschrijven via Gentinfo is noodzakelijk.

Muziek

Voor de muziek staan het Farfoel Trio en de Klezmerelband in. Presentator Maxime De Winne leidt het allemaal in goede banen.

Voor kinderen en jongeren

Voor de pret zorgen de Pretkamjonet en het poëtisch kapsalon. Er is grime en poppenspel. Wie wil, kan zich wagen aan rotsklimmen, een slackline en death ride. De vijver wordt aan een zoetwateronderzoek onderworpen.

Thema

De juiste boom op de juiste plaats is het thema van deze editie van de Dag van het Park. Zo staan een workshop bomen snoeien en bomen verzorgen op het programma. Er zijn klimdemonstraties en een bomenzoektocht.

Getjilp en gefluit

Op de Dag van het Park krijgt men eerste hulp bij het herkennen van zangvogels. Speciale aandacht gaat naar de huismus. Natuurpunt Gent en de Stad Gent riepen deze stadsvogel uit tot soort van het jaar. Elke bezoeker aan de Dag van het Park krijgt een zaadmengsel cadeau. Na zaaien levert het een bloemenveldje op waar mussen dol op zijn.

Parkbosbier

Speciaal op de Dag van het Park schenkt de bar het ‘parkbosbier’.

Grand Noble is blikvanger tijdens Dag van het Park

Op het grondgebied van Gent, De Pinte en Sint-Martens-Latem bouwen de Vlaamse overheid, de Provincie Oost-Vlaanderen en de drie gemeenten het Parkbos uit. Het wordt een groenpool van zo’n 1.200 hectare groot. Op de Dag van het Park kan het publiek op verschillende manieren proeven van wat de groenpool zal worden. De dag start met een fietstocht door de toekomstige groenpool. In de namiddag kan men deelnemen aan een fotozoektocht en aan geleide wandelingen door de boskern Grand Noble, die voor het eerst wordt opengesteld.

De boskern Grand Noble is een van de drie boskernen van het Parkbos. Het bos was voorheen in privé-eigendom. Deze winter werd er meer dan 20 hectare bos aangeplant. Tijdens drie geleide wandelingen kunnen bezoekers van de Dag van het Park mee denken over hoe de nieuwe portaalzone Grand Noble er in de toekomst moet uitzien.

Folder ‘gent: groenpolen’

Naast het Parkbos worden de komende jaren nog drie andere groenpolen ontwikkeld. Om de Gentenaars nu al te laten kennismaken met die grote recreatie- en natuurgebieden geeft de Stad Gent een brochure ‘gent: groenpolen’ uit. Die bevat vier fietsroutes door de groenpolen die men op eigen houtje kan afleggen. Wie graag een woordje uitleg krijgt van een gids, kan op zondag 3, 10 en 17 juni 2012 nog deelnemen aan een fietstocht door de groenpool Vinderhoutse Bossen of een begeleide wandeling door de groenpolen Gentbrugse Meersen en Oud Vliegveld.

De brochure is gratis te verkrijgen op de Dag van het Park, bij de Groendienst of in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur, woensdag tot 18 uur en zaterdag van 9 tot 11.30 uur).

Praktisch

Dag van het Park in het Borluutpark en dreef, Kleine Gentstraat,

9051 Gent-Sint-Denijs-Westrem.

10.30-12.30 uur: fietstocht

12-17 uur: picknick Boer’nBrood – inschrijven via Gentinfo, tel. 09 210 10 10 (van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur)

14.30 uur: welkomstdrink aangeboden door de Stad Gent

15 uur: opening Dag van het Park door schepen Tom Balthazar

14-18 uur: doorlopend activiteiten in Borluutpark en fotozoektocht in Grand Noble 14, 15.30 en

17 uur: geleide wandelingen in het portaal Grand Noble – inschrijven via Gentinfo, tel. 09 210 10 10 (van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 19 uur)

Alle activiteiten zijn gratis, behalve de picknick. Volwassenen betalen voor de pciknick 10 euro, kinderen tot 8 jaar betalen 5 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here