Recordaantal zelfmoorden onder de trein

BRUSSEL – Aanstormende treinen blijven een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die zelfmoord willen plegen. Dit jaar ondernamen maar liefst 180 mensen een zelfmoordpoging door zich voor een trein te gooien. "Dat zijn er tien tot vijftien meer dan vorig jaar. En de feestdagen moeten nog komen", zegt gedelegeerd bestuurder Marc Descheemaecker van de NMBS. De helft van de zelfmoordpogingen kende een dodelijke afloop. Wellicht zal het aantal zelfmoordpogingen op het spoor dit jaar oplopen tot meer dan 200, een nieuw record. (BELGA) 14/12/2005

Netwerk Depressie Vlaanderen stelt voor aan de NMBS om in alle belangrijke stations waarschuwingsaffiches op te hangen. Nu de Gaia-affiches voor foi gras zijn geweigerd, kan er ongetwijfeld plaats worden gemaakt voor (mensen)levens-reddende posters. Deze mogen dan best wél shockerend zijn. De cijfers zijn dat trouwens ook. Hoe langer hoe meer wordt de samenleving direct en indirect getroffen door de gevolgen van depressieve wanhoopsdaden.

Netwerk Depressie Vlaanderen is het daarom niét eens met de richtlijnen om over zelfmoord zo weinig mogelijk te berichten; als zou dit een ontmoedigend effect hebben. Het taboe op zelfdoding dient doorbroken te worden. Zeven zelfmoorden per dag infecteren immers het leven van duizenden.

BOB VANSANT
Onafhankelijk psychotherapeut / auteur
Website www.netwerkdepressievlaanderen.be
03/ 226.43.15

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here