Justitie betaalt maandelijks 1,8 miljoen euro aan portkosten

In de eerste maanden van dit jaar hebben de hoven en rechtbanken samen maandelijks 1,8 miljoen euro uitgegeven aan portkosten voor externe postbedeling. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Annemie Turtelboom op een vraag van Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA). Als deze trend zich doorzet zal Justitie in 2012 in totaal 21,6 miljoen euro uitgeven aan portkosten. Vorig jaar was dat nog 20,5 miljoen euro.

Sarah Smeyers: “De vorige minister van Justitie Stefaan De Clerck beloofde nog dat de portkosten zouden dalen door het gerealiseerde project van de beslagberichten en door de modernisering van het strafregister. De meest recente cijfers tonen nu aan dat, ondanks alle beloftes, de uitgaven van de portkosten blijven stijgen.”

Uitschieters

Oorzaken van de stijgende uitgaven zijn volgens minister Turtelboom de steeds toenemende tariefverhogingen van BPost. De besparingsmaatregelen van haar departement zouden in de praktijk opgeslorpt worden door de toename in de uitgaven ten gevolge van de blijvende tariefverhogingen van BPost.

“Een reden te meer om verder in te zetten op efficiënte besparingsmaatregelen. Zo is er nood aan een beter overzicht op de uitgaven per hof of rechtbank zodat men duidelijk kan evalueren waar de uitschieters zitten. Dit wordt vandaag niet bijgehouden,” besluit Sarah Smeyers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here