Meer dan 3,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s vanaf vandaag beschikbaar

Meer dan 3,2 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s vanaf vandaag beschikbaar in de Koninklijke Bibliotheek van België!

In 2006 kreeg de Koninklijke Bibliotheek van België in het kader van het ‘plan voor de digitalisering van het erfgoed van de federale wetenschappelijke instellingen’ de opdracht om een representatieve selectie van Belgische kranten uit de 19de en 20ste eeuw te digitaliseren (kostprijs: 4,5 miljoen euro). Met veel trots stelt de Koninklijke Bibliotheek u vandaag het resultaat van dit grootschalige project voor: maar liefst 3,2 miljoen krantenpagina’s uit een 70-tal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950 zijn voortaan digitaal beschikbaar in de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media!

Digitalisering

Dat het digitaliseren van documenten talrijke voordelen heeft en heel wat nieuwe mogelijkheden biedt, hoeft geen betoog. In het geval van kranten is preservatie een van de belangrijkste redenen om massaal te gaan digitaliseren. Kranten worden immers uitgegeven op bijzonder kwetsbaar papier dat zeer gevoelig is voor verzuring. Zodra men over een digitale kopie van een krant beschikt, wordt het origineel document minder vaak geraadpleegd en dus minder gemanipuleerd, wat de bewaring ervan ten goede komt. Tweede belangrijke reden is het vergemakkelijken van opzoekingen. Dankzij de OCR-technologie (‘optical character recognition’) wordt het mogelijk om in de gedigitaliseerde kranten gericht en snel te zoeken. Voor journalisten, historici en alle andere geïnteresseerden levert dit een enorme tijdswinst op.

Zorgvuldige selectie

De kranten die in het kader van dit project werden gedigitaliseerd, werden uiterst zorgvuldig geselecteerd. Daarbij waren vooral criteria die de representativiteit van de titel bepaalden van groot belang: oprichtingsdatum, taal, plaats van verschijning, ideologische en filosofische oriëntering… Zo bevinden zich onder de gedigitaliseerde titels heel wat kranten die tijdens WOI en WOII werden gecensureerd. Uiteraard werden ook enkele uiterst zeldzame schatten uit de collectie aan de selectie toegevoegd.

Ondanks de omvang van dit grootschalige project beslaat het aantal gedigitaliseerde kranten slechts 5% van de volledige krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek. Er is dus zeker nog werk aan de winkel.

Raadpleging

De gedigitaliseerde kranten kunnen voortaan worden geraadpleegd in een aparte ruimte in de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media, waar vijf speciale pc’s ter beschikking staan van de lezers. Door de strikte naleving van de wetgeving op het auteursrecht kunnen de kranten voorlopig enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd. Er werd een handleiding voorzien die de gebruikers wegwijs maakt in de verschillende zoekmethodes.

Tentoonstelling

Voor de gelegenheid werd de leeszaal van de Afdeling Kranten en Hedendaagse Media in een nieuw kleedje gestoken en werd er een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Belgische pers samengesteld. We halen voor het publiek ook enkele uitzonderlijke kranten uit onze verzamelingen.

Koninklijke Bibliotheek van België
Kunstberg – 1000 Brussel
www.kbr.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here