De Block regulariseerde in 2012 al 7 criminelen

Kamerlid Sarah Smeyers, N-VA: Maggie De Block regulariseerde in 2012 al 7 criminelen

Sarah Smeyers (N-VA): “Maggie De Block verklaarde dat zij vanaf begin maart strenger zou optreden bij de regularisatie van criminelen. Maar nu geeft ze toe dat ze in 2012 al aan 7 gevangenen papieren gaf. Ook ná haar “strengere” instructie heeft zij in maart en april toch nog 3 criminelen geregulariseerd. Elio Di Rupo verklaarde enkele weken geleden stoer dat er voor criminele illegalen geen plaats is in ons land, maar Maggie De Block beloont ze ondertussen met papieren. Absurder kan het niet.”

Regularisatie van criminelen: N-VA eist volledige transparantie

Niet 1, niet 81, maar 150 criminelen met papieren…

Sarah Smeyers ontdekte dat de laatste jaren tientallen criminelen werden geregulariseerd. En dan gaat het alleen nog maar om de zwaarste gevallen van misdadigers die effectief in de gevangenis opgesloten hebben gezeten. Criminelen die een celstraf konden ontlopen (omdat de gevangenissen overvol zitten bijvoorbeeld) zijn in die cijfers zelfs nog niet meegeteld.

Sarah Smeyers: “Eerst werden mijn vaststellingen geminimaliseerd. Het betrof “toch maar“ één crimineel… Later erkende Maggie De Block (Open VLD) dat er de laatste 2,5 jaar al 81 (ex)gevangenen beloond werden met papieren. En nu blijkt dat zelfs dat aantal nog niet het volledige beeld geeft, want ná hun regularisatie zijn ook nog eens 70 vreemdelingen in de gevangenis beland. Op 2 weken gaan we dus van 1 crimineel, naar 81, tot ca. 150 criminelen die hun verblijf gekregen hebben in het kader van een regularisatie. En dan worden misdadigers die bijvoorbeeld begin 2009, amper 3 jaar geleden, in de gevangenis zaten zelfs nog niet meegeteld. Het echte aantal ligt dus zeker nog vele malen hoger.”

Het falende regularisatiebeleid van staatssecretaris De Block

Sarah Smeyers: “Nog erger is dat ik staatssecretaris De Block op 24 april uitdrukkelijk vroeg naar de cijfers voor dit jaar. Hoeveel criminelen heeft zij in 2012 persoonlijk geregulariseerd? De staatssecretaris wekte de indruk dat in 2012 maar 1 crimineel papieren kreeg. Vandaag blijkt dat ze niet 1, maar 7 criminelen beloonde met papieren. Maggie De Block verdedigde zich eerder al met de stelling “dat vanaf begin maart een strengere instructie zou gelden”. Maar wat blijkt: in maart en april – dus ná haar strengere instructie – gaf zij nog papieren aan 3 (ex)gevangenen. Waar zit de verstrenging?”

Nieuwe instructie van staatssecretaris De Block is te laks

Staatssecretaris De Block zegt dat zij nieuwe aanvragen voortaan strenger zal behandelen. Hoe? In een geheime instructie aan de Dienst Vreemdelingenzaken zegt zij dat criminele illegalen die veroordeeld werden tot gevangenisstraffen van 6 maanden of meer slechts “in principe” (dus niet automatisch) voorafgaandelijk geweigerd zullen worden. In elk geval kunnen papieren worden gegeven aan illegalen die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen van minder dan 6 maanden.

Sarah Smeyers: “Wie de kranten leest, weet al genoeg. Alsof wij misdadigers met een gevangenisstraf van minder dan 6 maanden moeten belonen met papieren. In april alleen al las ik dat homobashers 2 maanden cel kregen, een drugdealer 4 maanden, en een dader van zware verkeersagressie ook 4 maanden,… Moeten wij zúlke illegalen belonen met papieren? Het werd zelfs nog absurder toen staatssecretaris De Block ons verweet dat wij zulke personen “criminelen” noemen. Voor Open VLD zijn homobashers, verkeershooligans en drugdealers dus geen criminelen?”

Maggie De Block vindt het zelfs normaal dat een illegaal die in de gevangenis zit, geregulariseerd kan worden. Er kunnen vandaag dus papieren worden gegeven aan een illegaal die op dit moment zit opgesloten.

Criminelen niet regulariseren maar verwijderen

Theo Francken: “Voor N-VA is de maat vol. Waar is die “maximale focus op verwijdering” gebleven? Criminelen mogen nooit worden beloond met papieren. En vreemdelingen die ná hun regularisatie in de gevangenis belanden, moeten hun verblijfsrecht onmiddellijk verliezen. Wij eisen dat criminele illegalen worden verwijderd. Maar wat zien we? Tot vandaag heeft staatssecretaris De Block nog maar 1 van die 81 vreemdelingen verwijderd. Wij eisen bovendien dat ook de 70 illegalen die na hun regularisatie in de gevangenis werden opgesloten, worden verwijderd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here