Fitnesssector dringt aan op correcte interpretatie van dopingcijfers

Gent – De FitnessOrganisatie en de Belgische Beroepsvereniging voor de Fitness – en Wellnessindustrie (BBF&W) juichen de inspanningen en aandacht rond dopingpreventie toe, maar dringen aan op een correcte interpretatie van de recent gepubliceerde dopingcijfers. In het voorjaar van 2012 werd melding gemaakt van een groot aantal positieve dopingcontroles in fitnessclubs, waarbij in de berichtgeving regelmatig veralgemeend werd voor een volledige sector, terwijl het om gerichte controles gaat.

De FitnessOrganisatie is de Vlaamse erkende sportfederatie voor Fitness en Groepsfitness en stemt haar volledige werking af op gezondheidsgerelateerde fitnessbeoefening. Samen met alle aangesloten clubuitbaters en in overleg met het team Medisch Verantwoord Sporten werkt de federatie aan sensibilisatie op diverse vlakken, waaronder ook dopingpreventie. De honderden clubs en meer dan 200000 fitnessbeoefenaars die aan hun gezondheid werken door middel van het uitvoeren of kwalitatief aanbieden van regelmatige lichaamsbeweging verdienen niet om gestigmatiseerd te worden door een minderheid van dopinggebruikers.

Vanuit deze visie vragen de toonaangevende organisaties uit de fitnesssector om de dopingcijfers steeds in de juiste context te plaatsen. De positieve controles werden namelijk vooral vastgesteld bij ‘fitnesskrachttraining’, wat slechts één discipline van de totale fitnesssport is. Daarenboven bevestigde Dr. Hans Cooman, verantwoordelijk voor de dopingcontroles van de Vlaamse overheid, dat het om gerichte controles gaat, waarbij personen gecontroleerd worden waarover een sterk vermoeden van dopinggebruik heerst. Ook Vlaams minister van Sport, Philippe Muyters, bevestigde in het parlement reeds dat de controles in fitness – en bodybuildingscentra in samenwerking met de federale politie gebeuren om doelgericht te controleren. De minister brengt bovendien een bijkomende nuance door terecht te stellen dat het vermoeden van dopinggebruik in slechts in 1 op 5 gevallen ook effectief werd bevestigd.

De FitnessOrganisatie en BBF&W wensen te benadrukken dat preventieve acties belangrijk blijven om personen bewust te maken van de gevaren en bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van verboden middelen. Ze zullen dus samen met hun leden alle medewerking blijven verlenen aan initiatieven die gericht zijn op preventie en sensibilisering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here