Techniek verleidt creatieve jongeren in centrum Gent op zaterdag 12 mei

Het Sint-Baafsplein en de Korenmarkt in Gent vormen op zaterdag 12 mei een hele dag het decor van de doe-beurs Boetiek Techniek. Tussen 10 en 18 uur kunnen kinderen en jongeren er deelnemen aan meer dan 20 gratis activiteiten om de brede waaier die techniek biedt zelf te ervaren. De technische beroepen van vandaag en morgen zijn heel aantrekkelijk, maar nog vrij onbekend. De sterke staaltjes ter plaatse willen ‘verleiden’. om voor een technische opleiding of job te kiezen. “Techniek is chic !” is dan ook het motto van Boetiek Techniek.
Het Sint-Baafsplein en de Korenmarkt in Gent vormen op zaterdag 12 mei een hele dag het decor van de doe-beurs Boetiek Techniek. Tussen 10 en 18 uur kunnen kinderen en jongeren er deelnemen aan meer dan 20 gratis activiteiten om de brede waaier die techniek biedt zelf te ervaren. De technische beroepen van vandaag en morgen zijn heel aantrekkelijk, maar nog vrij onbekend. De sterke staaltjes ter plaatse willen ‘verleiden’. om voor een technische opleiding of job te kiezen. “Techniek is chic !” is dan ook het motto van Boetiek Techniek.

Boetiek Techniek is een initiatief van TOFAM Oost-Vlaanderen, het Tewerkstellings- en OpleidingsFonds Arbeiders Metaal, en Stad Gent. Met deze actie willen zij en hun partners de vele mogelijkheden belichten die de metaal- en technologiesector aan jongeren te bieden heeft. Er zijn zeer diverse en aantrekkelijke opleidingen en jobs binnen de sector, voor elk talent. Of het nu gaat om creativiteit, nauwkeurigheid, handigheid of ruimtelijk inzicht, voor elke vaardigheid zijn er tal van beroeps- en carrièremogelijkheden.

De Boetiek Techniek beurs praktisch
Zaterdag van 10 uur tot 18 uur kunnen zowel jongeren als hun ouders op het Sint-Baafsplein en op de Korenmarkt te Gent deelnemen aan diverse activiteiten en getuige zijn van bijzondere demonstraties. Alles is gratis.
Deelnemende partners zijn: UGent, HoGent, KAHO, VDAB, Het Beroepenhuis, TOFAM, RTC Oost-Vlaanderen (Technologica), Volvo Cars, Volvo Trucks, Rogers Corporation, ABC motoren, ON Semiconductor, Gilbos, VHA, Samsonite, ArcelorMittal en OCAS, Samsonite, AV Mekaniek en REC Radiocentrum.

Het complete aanbod:

Maak je eigen USB-stick
Doorloop in deze workshop van Het Beroepenhuis de verschillende stappen in het productieproces van een USB-stick. Ga aan de slag als productontwikkelaar en laat je creativiteit werken! Kruip in de huid van een technisch tekenaar en test je ruimtelijk inzicht! Maak kennis met de matrijzenbouwer en leer zeer nauwkeurig werken. Ontdek het beroep procesoperator en ervaar of je probleemoplossend kan denken!

Maak een spin-robot!
Maak in het robotatelier van VHA in 15 minuten je eigen spinrobot! VHA is gespecialiseerd in hoogtechnologische automatisering. Hun team ontwerpt robots voor verschillende toepassingen.

Mik raak!
Het lijkt wel kermis, maar in dit “ballenkraam” van Hogeschool Gent en Volvo Trucks Gent zijn de blokjes niet echt. Je gooit dus met een echte bal naar virtuele blokjes. Een netwerk van camera’s filmt en berekent jouw worp en laat zien hoeveel blokjes je geraakt hebt.
Verder bij Volvo Trucks: steek puzzels of trucks in elkaar en ondervind wat je met teamwerk kan bereiken..

Bouw een dieselmotor!
Plooi een tulp van aluminium. Bouw een motor in lego en maak kennis met de verschillende onderdelen. Regel zelf de snelheid van een locomotief. ABC motoren is de enige constructeur van dieselmotoren in België. Je vindt ze terug op schepen en boten, maar ook in locomotieven en in elektriciteitscentrales.

Van zand tot chip!
Stuur een speelgoedauto over een parcours en ontdek hoe een chip wordt gemaakt. Ze steken in een gsm, een computer, een hartslagmeter, maar elke chip is anders. Het bedrijf ON Semiconductor is gespecialiseerd in het maken ervan.

Kunstjes op gras
Kan je even goed voetballen op kunstgras? Voel je verschil tussen plastic gras en echt gras? Doe de test. UGent heeft een zeer innovatieve kunstgrasmat ontwikkeld.

Super-sterk!
Gooi een beauty-case door de basketring. Als je op 5 worpen 3 keer scoort, krijg je een klein geschenk! Deze koffers van Samsonite zijn gemaakt van het unieke Curv. materiaal. Het is buitengewoon sterk, maar ook zeer licht. Het is ideaal voor reiskoffers, maar wordt ook gebruikt in kogelvrije vesten, trampolines en beenbeschermers voor voetballers.

Bouw een radiotoestel
Bouw een middengolfradio, op batterij en mét een aansluiting voor je hoofdtelefoon. Het duurt een dik half uur. De medewerkers van REC Radiocentrum helpen je!

Leer graveren!
Graveren is schrijven of tekenen in metaal, glas of hout. Probeer het zelf en graveer je eigen naam! Of graveer mee aan ons verhaal op de grote metalen plaat!
Graveren en een CNC-machine bedienen of programmeren zijn maar enkele voorbeelden van de vele dingen die je bij VDAB kan leren.

3D-printer maakt 3D-printer
Ontdek alles over 3D-printers. HoGent laat ze draaien op volle toeren.

Een schonere toekomst
De Energy 5 is een wagen die met 1 liter diesel meer dan 2000 kilometer kan rijden. Hoor van de HoGent studenten die deze bouwden hoe alles in zijn werk gaat.

Wind wordt elektriciteit
Kijk naar en hoor meer over de kleine windmolens van de toekomst die UGent ontwikkelt.

Racende robots!
Volg de racende robots in hun strijd om de overwinning! De robots zijn gemaakt door studenten elektronica van de KAHO Sint-Lieven. Dankzij een ingebouwde sensor kunnen ze een zwarte lijn op een witte achtergrond herkennen en volgen. Maar op het parcours zijn er ook “hindernissen”: onderbroken zwarte lijnen, een kruising van lijnen… De robots moeten de juiste weg kiezen!

Slimme auto stopt
Je kan zelf ervaren hoe het voelt om (mee) te rijden met een Volvo uitgerust met een slimme technologie waardoor auto’s automatisch remmen. We testen dit uit op een pop die dienst doet als onoplettende voetganger. Specialisten van Volvo Cars Gent assisteren je graag.

Geen deuken meer
Een deukje in het koetswerk? Geen nood, met een speciale techniek van Volvo Cars krijg ook jij dit eruit. Doe de test!

Heavy metal?
Ontdek bij AV Mekaniek hoe een automatische slagboom werkt, vijl zelf een stuk metaal of maak kennis met een laadpaal voor elektrische voertuigen.

Zet techniek in beweging
Bouw zelf een knipperlicht of ontdek hoe je bewegingen omzet en overdraagt bij Gilbos.

Sterk staaltje
Probeer zelf hoogsterktestaal te plooien. Laat knikkers vallen op geluiddempend staal. Ondervind dat nieuwe stalen gasflessen maar half zo zwaar wegen als de klassieke gasflessen.

Laat een hogesnelheidstrein rijden of test de kracht van nieuwe materialen!
Het PORON materiaal absorbeert energie en beschermt tegen extreme krachten. Test het door een bowlingbal op een stuk glas te laten vallen. Of installeer zelf een stroomverdelingscomponent en laat een trein rijden bij Rogers Corporation. Zij ontwikkelen materiaaltechnologieën die hoogstaande toepassingen mogelijk maken zoals satellieten, elektrische wagens en windmolens.

Snelle tandenborstels!
Techniek is sjiek… maar hoe herken je bij jezelf technisch talent? Nieuwsgierig? Ontdek het bij Technologica via een game.
Of bouw een tandenborstel om tot een heuse “Bristle Bot” en versla de concurrentie in een snelheidsrace! De Bristle Bot is een minirobot op basis van een tandenborstel, een batterij en een gsm-motortje.

Boetiek Techniek wedstrijd

Boetiek Techniek is ook een wedstrijd. Meisjes en jongens jonger dan 15 jaar worden uitgenodigd om hun knotsgekke, geniale en technisch vernuftige bedenksels in te zenden. De prijzenpot bedraagt ruim 2.000 euro.

De Boetiek Techniek-jury kent prijzen toe in drie categorieën: de mooiste, de origineelste en de meest bruikbare inzending. De winnaars krijgen onder meer elk een waardebon van 250 euro voor de aankoop van creatief en technisch speelgoed.

Tijdens het event op 12 mei kunnen kandidaat-deelnemers aan de wedstrijd ook langskomen bij het ideeënbureau SOS-Techniek. Handige techniekers staan daar die dag klaar om iedereen bij te staan bij zijn of haar inzending.

Alle info over de wedstrijd en het evenement is te op vinden op www.boetiektechniek.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here