Brussels burgemeester Freddy Thielemans wil prostituees overlastboetes opleggen om hen uit de buurt van openbare instellingen in de Alhambrawijk te houden, een wijk die al decennialang bekend staat om z’n straatprostitutie. Els Ampe, Brussels gemeenteraadslid voor Open Vld, vindt dat de burgemeester hiermee voor een gemakkelijkheidsoplossing kiest.

“Dit is geen menselijke en realistische oplossing. De vrouwen zijn hier opnieuw het slachtoffer, terwijl pooiers en mensenhandelaars met rust gelaten worden”, aldus Ampe. “Bovendien wordt hier enkel de gemeentekas mee gespijsd en wordt het probleem van straatprostitutie alleen maar verlegd naar een andere buurt.”

Met Open Vld Brussel en MR Brussel pleiten we al geruime tijd voor een aanpak naar Antwerps model, waar een verbod geldt op tippelen in woonwijken. Bij overlast treedt de Antwerpse politie ook onmiddellijk op, terwijl hun Brusselse collega’s het laten afweten. Het verschil in aanpak konden we zelf vaststellen tijdens ons bezoek aan de Antwerpse Villa Tinto afgelopen maand.

Wij pleiten er dan ook voor om enkel nog raamprostitutie toe te laten in bepaalde zones. Bovendien moeten we zorgen voor sociale en medische hulp voor prostituees. Ook moet elke zone zijn wijkcommissariaat krijgen, die de veiligheid van de vrouwen en buurtbewoners verzekert.

Er moet tot slot een integrale aanpak komen (waaronder renovatie van bordelen naar de huidige veiligheids- en hygiënenormen) die een harmonisch samenleven van prostituees en buurtbewoners mogelijk maakt.