Onmiddellijk kloonwet nodig na Chinees wormschaap

“De EU moet onmiddellijk met kloonwetgeving komen.” Dat eist onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard in een debat met Eurocommissaris John Dalli (Volksgezondheid en Consumentenbeleid). Dinsdag 24 april meldde RTL-Nieuws dat China een nieuw kloonschaap ter wereld heeft gebracht met genen van een rondworm. Niet alleen het dierenwelzijn, maar ook de voedselveiligheid komt nu serieus in gevaar,” zegt Liotard.” Op dit moment is er geen enkele Europese controle op de invoer van voedsel van kloondieren.

Kloonvlees
Bij ‘gewoon’ kloonvlees is vooral het dierenwelzijn een probleem: meer dan 90 procent van alle kloondieren komt dood of ziek ter wereld. Ook de veiligheid van kloonvlees staat niet voor 100 procent vast. “Bij dit schaap is ook nog eens met de genen gerommeld. Naar dit soort GMO-kloonvlees is nog niet eens onderzoek gedaan,” waarschuwt Liotard. Het parlementslid spreekt van een “gruwelijk experiment met dieren”.

Meerderheid
Bij de verantwoordelijke Eurocommissaris John Dalli zal Liotard in een debat aandringen op snelle maatregelen. Op dit moment kunnen producten van gekloonde dieren ongehinderd Europa in, omdat er geen regelgeving bestaat. Samen met een meerderheid van het Europees Parlement probeert Liotard al sinds 2007 kloonwetgeving van de grond te krijgen. “Langer wachten kan echt niet meer,” vindt het parlementslid. Het is extra zorgelijk dat het betreffende biotechnologiebedrijf zegt klaar te zijn voor productie op industriële schaal. Klonen als bron voor voedsel is geen optie. Naast grote schade voor het dierenwelzijn en de veiligheid van ons voedsel verwerpt ook 61 procent* van alle EU-burgers dit Frankensteinvoedsel” aldus Kartika Liotard.

Bronnen
-Percentage: Eurobarometer onderzoek “Europeans’ attitudes towards cloning ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_238_en.pdf
– RTL Nieuws www.rtl.nl//actueel/rtlnieuws/opmerkelijk/components/actueel/rtlnieuws/2012/04_april/24/opmerkelijk/Gekloond_schaap_geboren_met_gezond_vet.xml
– UPI.com www.upi.com/Science_News/2012/04/19/China-clones-sheep-with-new-technique/UPI-44341334862847/
– www.kartikaliotard.eu/dossiers/dossier.php?s=kloon&d=5

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here