Vlaanderen moet deel opbrengst verkoop frequentie opeisen

Op dit moment houdt het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) een raadpleging betreffende een pakket vrijgekomen frequenties. De zogenaamde 800 Mhz band. Dit is mogelijk het waardevolste en interessantste spectrum dat sinds de verkoop van de GSM-frequenties geveild zal worden. Radiotechnici noemen dit spectrum de ‘sweet spot’ omdat het enerzijds ver draagt en makkelijk door obstakels gaat en anderzijds toch voldoende capaciteit biedt.

Wilfried Vandaele: “Dit spectrum is vrijgekomen dankzij de inspanningen van de (vorige) Vlaamse Regering, die besloot de analoge etheruitzendingen stop te zetten. Europees werd inmiddels beslist dat dit vrijgekomen spectrum niet ‘gereserveerd’ mag worden voor omroep, maar ook voor datacommunicatie gebruikt moet worden. Dit lijkt nu het signaal te zijn geweest voor het BIPT om zich dat spectrum toe te eigenen en een (federale) vergunningsronde op te starten. De lopende consultatie is de eerste stap van dit proces. Volgens specialisten kan de veiling tot 1,5 miljard euro opbrengen. Ondertussen staat Vlaanderen erbij en kijkt ernaar.”

Vandaele vraagt dat minister Lieten de nodige initiatieven neemt en zich (eventueel via de Vlaamse Regulator voor de Media) moeit met de lopende consultatie.

Wilfried Vandaele: “Vlaanderen is volgens onze berekeningen de voorbije jaren ongeveer 20 miljoen euro mislopen door de mediabevoegdheid niet volledig in te vullen en er geen deel van de koek te claimen bij de laatste veiling van 3G en 4G-licenties. Vlaanderen liet toen na haar bevoegdheden uit te oefenen en ook in het nieuwe dossier van de 800 Mhz-frequenties dreigt dat nu opnieuw te gebeuren. Het kan hier om een veelvoud gaan van het 3G- en 4G-bedrag. We vragen dan ook dat Vlaams minister Lieten op haar strepen staat. Vlaanderen moet in deze procedure betrokken worden. Het kan niet zijn dat dit spectrum straks zou geveild worden zonder dat Vlaanderen hier ten eerste zeggenschap in heeft en ten tweede een deel van de opbrengst binnenhaalt.”

1 REACTIE

  1. De kip met de gouden eieren zal geplukt worden tot er geen pluimpje meer overblijft. Daarna wordt ze geslacht en opgezet en ofwel verkocht aan de meest biedende, ofwel mag ze het bureau van Elio gaan versieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here