Niet 1, maar 81 illegale criminelen geregulariseerd

Sarah Smeyers bracht eerder aan het licht dat staatssecretaris De Block een Marokkaanse crimineel regulariseerde. “Na bijkomend speurwerk blijkt dat de laatste jaren niet 1, maar 81 criminelen geregulariseerd werden. Maggie De Block gaf dit jaar zelf al eigenhandig papieren aan minstens 1 crimineel. Een absolute schande. Eerst verklaart Di Rupo stoer dat er geen plaats is voor criminelen in ons land, en daarna blijkt dat De Block hen gewoon papieren geeft.”

N-VA onthulde eerder al dat een Marokkaanse crimineel werd geregulariseerd. De reactie van staatssecretaris De Block? Geen vuiltje aan de lucht, het betrof ‘toch maar’ één crimineel.

Sarah Smeyers: “En wat blijkt nu? De laatste jaren werden 81 criminelen geregulariseerd die recent in de gevangenis hadden gezeten. Dit is de schande ver voorbij. Hoe kan je nu illegalen regulariseren die nog maar net uit de gevangenis komen? En dan worden in dat cijfer nog niet eens alle criminelen geteld. Want die 81 illegalen zijn enkel de allerergste gevallen van effectief gedetineerden. Criminelen die bijvoorbeeld door plaatsgebrek niet in de overvolle gevangenissen werden opgesloten, zijn in de cijfers niet meegeteld.”

De Block heeft het nog altijd niet begrepen, Staatssecretaris De Block wijst elke politieke verantwoordelijkheid af. Ze verwijst naar haar voorganger Wathelet en beperkt zich tot de stelling dat vanaf nu een strengere instructie zou worden toegepast.

Sarah Smeyers: “De Block heeft het weer niet begrepen. Dit probleem los je niet op met een ‘nieuwe instructie’ die regularisatieaanvragen van criminelen ‘strenger’ behandelt. Dergelijke aanvragen behandel je gewoon NIET. De verantwoordelijkheid op Wathelet afschuiven kan al helemaal niet. Ook dit jaar kreeg al minstens 1 crimineel papieren. En daar staat niet de handtekening van Wathelet onder, maar wél die van De Block.”

Voor N-VA is de maat vol. Wij eisen volledige transparantie en een correct migratiebeleid. Criminelen kunnen nooit worden geregulariseerd. En vreemdelingen die na hun regularisatie in de gevangenis belanden, moeten hun verblijfsrecht onmiddellijk verliezen en verwijderd worden.

Smeyers: “En wat was het antwoord van De Block? Zij vindt dat zelfs wanneer een illegaal in de gevangenis verblijft, hij nog steeds een regularisatieaanvraag moet kunnen indienen. Waar is die ‘maximale focus op verwijdering’ gebleven? Open Vld-voorzitter De Croo verklaarde stoer dat ze ‘creatieve oplossingen’ zouden vinden om de straffeloosheid aan te pakken. Blijkbaar bestaat één van die creatieve oplossingen erin om illegale criminelen niet te verwijderen, maar eenvoudigweg te regulariseren. Om hen papieren en verblijfsrecht te geven.”

Sarah Smeyers, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here