HET NIEUWE WERKEN – Zolang ik mijn werk doe, is het in orde

Het ideale evenwicht tussen werken en privétijd voor jezelf en je gezin. Dat is waar iedereen naar streeft. Maar door tal van factoren is dat helaas niet haalbaar. Werkgevers eisen aanwezigheid op kantoor en daardoor staan we elk jaar 30 miljoen uren in de files, wat de maatschappij dan weer jaarlijks 405 miljoen euro kost (bron: Transport & Mobility Leuven). “Geen last van”, vertelt Nico Slenaert terwijl hij samen met zijn jongste rustig de tijd neemt om te ontbijten. “Zo meteen rijd ik naar de crèche, dan -als de files zijn opgelost- ga ik een klant bezoeken en straks ben ik op tijd terug thuis om van hieruit te werken”. Nico heeft een fulltimejob bij het ICT-bedrijf Getronics en wordt nooit gecontroleerd. “Ik hoef niet op kantoor te zijn, om er zomaar te zijn. Zolang ik mijn werk doe, is het in orde. Wanneer, waar en hoe ik dat doe, maakt mijn werkgever niet uit”, voegt Nico eraan toe.

Het bedrijf waarvoor Nico werkt, bespaart op deze manier jaarlijks makkelijk een miljoen euro: op kantoorruimtes, op ongebruikte brandstof voor de firmawagens, maar ook op ziekteverzuim. “Want wie rustig en zonder stress kan werken, is minder snel ziek”.

‘Hou ze tevreden, dat loont!’, is ook het adagio van bouwbedrijf Durabrik in Drongen. De firma stelt 200 mensen te werk: arbeiders, bedienden en kader. Vergaderen doen ze er in de natuur -als het weer het toelaat-, ontspanning tijdens de kantooruren is mogelijk -fietsen staan ter beschikking-, werknemers kunnen tot een uurtje mindfullness volgen en er is gratis verse soep en vers fruit. “Het zijn kleine ingrepen die een enorm verschil maken”, bevestigt CEO Joost Callens. “Natuurlijk kost dat het bedrijf geld, maar die investering halen we er ruimschoots uit. We houden mensen aan de slag en werven vaak nieuwe mensen aan”.

22% van de Vlaamse bedrijven doet aan één of andere vorm van alternatieve werkomstandigheden. Bij de FOD Sociale Zekerheid doen ze het ook: 70% van de ambtenaren werkt van thuis uit. Dat bespaart de overheid 9 miljoen euro. En toch is er nog altijd redelijk wat weerwil tegen deze manier van werken, zowel in de privésector als bij de overheid. Telefacts bekijkt de voor-en nadelen van ‘het nieuwe werken’.

Telefacts: dinsdag 24 april 2012 om 20.50

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here