Hou Sint-Gillis open

De dood van de MIVB-controleur in Brussel heeft de problematiek opnieuw in de verf gezet: door een gebrek aan cellen faalt de Belgische strafuitvoering. Straffen onder de drie jaar worden amper uitgevoerd. Er is dus dringend nood aan extra celcapaciteit, zeker in Brussel. De Wit: “Ik begrijp dan ook niet dat minister Turtelboom de gevangenis van Sint-Gillis wil sluiten in 2016.”

Volgens de minister moet alle heil gezocht worden in de nieuwe gevangenis die in Haren wordt gebouwd en die Vorst, Sint-Gillis en Berkendael moet vervangen. Maar die supergevangenis zal nu al te klein zijn.

“Dat het middeleeuwse Vorst dicht gaat, is de logica zelve, maar Sint-Gillis kan na 2016 wel nog openblijven. Op die manier kunnen we – naar het voorbeeld van Nederland – een cellenoverschot creëren en alle straffen uitvoeren. Dan gaat de criminaliteit vanzelf dalen. Enkel Haren lost het cellentekort in Brussel niet op. Met flankerend beleid ga je de ondercapaciteit in 2016 niet kunnen oplossen”, zegt Kamerlid Sophie De Wit (N-VA).

Een simpele berekening leert namelijk dat de nieuwe supergevangenis van Haren te weinig plaatsen telt om de drie Brusselse gevangenissen te vervangen. Haren zal 1.190 plaatsen tellen, terwijl alleen al in 2010 het gemiddelde aantal gedetineerden in Vorst 611, in Sint-Gillis 616,8 en in Berkendael 75,9 was volgens officiële cijfers. Dat zijn er in totaal 1.303,7. Ondertussen is dat aantal zelfs al grondig gestegen, want Vorst zat recent aan 740 gedetineerden. Tegen de opening van Haren in 2016 zal dat aantal nog hoger liggen.

“Door de gevangenis van Sint-Gillis toch open te houden, creëer je een cellenoverschot in Brussel. Op die manier heeft men in Nederland ook de criminaliteit doen dalen. Alle straffen worden er uitgevoerd en er staan nu gevangenissen leeg, bijvoorbeeld die van Tilburg die aan België wordt verhuurd. Bovendien kàn je Sint-Gillis ook open houden: de gevangenis deed recent nog investeringen en is in een redelijke staat. Het is een efficiënte oplossing die niets kost aan extra infrastructuur en die onze gebrekkige strafuitvoering efficiënter kan maken. Ik roep minister Turtelboom dan ook op om de nieuwe plannen voor een nieuwe bestemming in Sint-Gillis op te bergen en werk te maken van een langere opening”, aldus De Wit.

Bron: N-VA Sophie De Wit, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here