N-VA eist afschaffing dubbele nationaliteit

Ann Delbeke

“Wie Belg wil worden, moet daar doelbewust voor kiezen”, zegt Theo Francken. “Die keuze voor de Belgische nationaliteit houdt in dat men afstand doet van zijn vroegere nationaliteit.” Daarom dient Francken een wetsvoorstel in om de dubbele nationaliteit behoorlijk te beperken.

Met de Snel-Belg-Wet zijn wij de vreemde eend in de bijt. Al jaren eist N-VA dat de mogelijkheden om Belg te worden radicaal worden verstrengd.

Wie jarenlang wettig in ons land verblijft, perfect ingeburgerd is en participeert in onze samenleving, moet de Belgische nationaliteit kunnen krijgen. Francken: “N-VA staat niet voor een gesloten samenleving en een gesloten identiteit; wie inspanningen levert, kan lid worden van de club. Maar het verwerven van de Belgische nationaliteit moet een doelbewuste keuze zijn. En aan die keuze hangen rechten én plichten vast.”

“Na mijn voorstel om de naturalisatieprocedure radicaal om te gooien, dien ik nu een wetsvoorstel in om de dubbele nationaliteit verregaand in te perken. Wie Belg wil worden, moet principieel afstand doen van zijn oude nationaliteit. Met dit voorstel wordt ons beleid afgestemd op landen als Duitsland, Oostenrijk en Nederland, waar dit debat al eerder werd gevoerd,” zegt Francken.

Het voorstel voorziet dat iedereen afstand moet doen van zijn dubbele nationaliteit. Behalve wanneer het staatlozen of erkende vluchtelingen betreft. Deze uitzonderingen volgen uit internationale verplichtingen. Net als in andere EU-landen is er ook een uitzondering voor nieuwe Belgen die geen afstand kunnen doen van hun oude nationaliteit ook al zouden ze dat willen. Juridisch is de afstand voor hen onmogelijk omdat hun herkomstland hen deze kans niet biedt. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderdanen uit Algerije, Argentinië, Bangladesh, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Eritrea, Frankrijk, Griekenland, Jemen, Libië, Marokko, Mexico, Nauru, Nicaragua, Syrië, Tonga, Tunesië, en Turkije.

Shopping tegengaan
Theo Francken: “Het feit dat belangrijke migratielanden als Marokko en Turkije juridisch niet geviseerd kunnen worden is erg spijtig. Maar daar leggen we ons niet bij neer. Het is absoluut noodzakelijk dat de regering, samen met andere EU landen, onderhandelingen opstart met de herkomstlanden die voorzien dat hun burgers nooit hun nationaliteit kunnen verliezen. Doelstelling moet zijn om het aantal gevallen van meervoudige nationaliteiten maximaal in te perken. Zo wordt shopping uitgesloten waarbij personen profiteren van de voordeligste elementen van beide nationaliteiten. Ook worden juridische problemen op die manier ingeperkt en komt er maximale duidelijkheid over de relatie tussen een bepaalde staat en een individu.”

Politici van andere partijen spraken zich al uit over de afschaffing van de dubbele nationaliteit. “Benieuwd of die partijen woord zullen houden bij de bespreking van het N-VA-wetsvoorstel”, zegt Francken.

Bron: Kamerfractie N-VA
Theo Francken, Kamerlid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here