Anderhalf miljoen Belgen zijn arm

Eén op zeven landgenoten is arm. Dit wil zeggen dat ze het maandelijks met minder dan 772 euro per alleenstaande moeten redden. Pittig detail is dat het leefloon slechts rond de 620 euro ligt. Dat staat in het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting van de Universiteit Antwerpen. De armen zijn vooral werklozen en laaggeschoolden. Maar wie denkt dat werken een garantie is om uit de armoede te geraken, komt soms bedrogen uit. Onder de werkenden blijven nog altijd 5% armen. Dat komt omdat mensen vaker deeltijds werken of omdat ze met één loon meerdere gezinsleden moeten onderhouden.

Ondanks de economische crisis blijft het aantal armen de jongste jaren vrij constant. Volgens de Universiteit Antwerpen kloppen er wel steeds meer mensen bij het OCMW aan. De oorzaak hiervan is dat meer en meer werklozen geen uitkering meer krijgen omdat ze niet actief naar werk zoeken.

Armen leven armer.

Met een laag inkomen is het moeilijker om een eigen woning te kopen. Omdat het aanbod op de sociale huurmarkt te klein is, is de private huurmarkt de enige optie. Gezinnen met een laag inkomen zijn dan verplicht om de goedkopere huizen te nemen.

Het nadeel is wel dat deze door de eigenaar in het verleden slecht onderhouden werden en onvoldoende zijn geïsoleerd. Dat heeft dan weer een negatieve impact op onder meer de energiefactuur en de algemene gezondheid. Website: www.armoede.be

In samenwerking met www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here