Geen ei? Gebruik een banaan

Plantaardige oplossingen voor het eiertekort

Bim bam beieren, de kippenboeren hebben geen eieren. Ons land kampt met een eiertekort, en dat net nu Pasen nabij is. Maar geen nood, er zijn voldoende alternatieven om lekker eten klaar te maken.

Er dreigt een tekort aan eieren nu de omschakeling van legbatterijen naar verrijkte kooien of scharrelstallen verplicht wordt. Eieren, maar ook gebak en koeken, zullen daardoor een stuk duurder worden. Dat is slecht nieuws voor wie op de paasbrunch wil uitpakken met eiergerechten als quiche, cake en taart. Gelukkig biedt EVA de oplossing: op blijzonderei.be vind je tientallen bakrecepten zonder ei.

En hier volgen de beste ei-vervangers:

Rijpe bananen
Goed voor pannenkoeken. Bananen pletten en door het deeg mengen. De banaan smaakt licht door in het gebak. Gebruik één banaan voor twee tot vier eieren.

Maïszetmeel
Wordt gemengd met water en is geschikt voor taarten en gebak. Een eetlepel vervangt een ei.

Appelmoes
Heel geschikt voor het maken van muffins en vloeibaar beslag. Van de appelsmaak merk je nog weinig na het bakken. Drie eetlepels appelmoes vervangen een ei.

Eivervangpoeder of egg replacer
Kan je vinden in natuurvoedingswinkels. Het is een bindmiddel dat ideaal is voor licht gebak of taarten. Gebruik een theelepel eivervanger gemengd met 30 ml water in plaats van één ei.

Appelazijn en baksoda
Als je baksoda combineert met een zuur ingrediënt zoals appelazijn of citroen, krijg je een heerlijk luchtige cake.

Of gewoon… het ei weglaten
Een pannenkoek zonder ei lukt perfect! Meer zelfs, je hebt eigenlijk maar drie ingrediënten nodig om heerlijke pannenkoeken te bakken: 500 g zelfrijzende bloem, 1 l vanille sojamelk en wat boter om in te bakken.

Zijn de kippen ook zo blij?
Verrijkte kooien en scharrelstallen zijn een stap in de goede richting, maar voor de 9 miljoen legkippen in ons land zijn ze nog verre van ideaal. Bijna 93% van de leghennen in België zit in bedrijven van 10.000 of meer kippen. Leghennen leven 18 maanden, terwijl ze tien jaar zouden kunnen worden. Meer info over het leven van kippen op www.evavzw.be/kippen.

In volgorde van diervriendelijkheid:
(legbatterijen) – verrijkte kooi – scharrelstal – vrije uitloop – biologisch bedrijf. Het eerste cijfer van de eicode op de verpakking vertelt je de huisvesting van de kip van 0 (biologisch ei) tot 3 (legbatterij). Hoe hoger het getal, hoe hoger het dierenleed.

Bron: EVA vzw verleidt mensen tot gezond en duurzaam vegetarisch eten met degelijke informatie, fantastische recepten en smakelijke activiteiten. Dankzij EVA is donderdag voortaan veggiedag.

www.evavzw.be en www.evavzw.be/pers
www.donderdagveggiedag.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here