Krijgen Belgische kamikazes voor Irak een hersenspoeling

Volgens Mohamed Reha, een Belg van Marokkaanse afkomst die in november in Marokko werd opgepakt, zouden er nog verscheidene Belgische echtgenotes klaar staan om een zelfmoordaanslag te plegen in Marokko. Dit vertelde hij aan speurders die hem verhoorden. Het Franse persagentschap AFP zou een kopie hebben van dat proces-verbaal. De Belgische Murielle Degauque zou volgens haar vader gehersenspoeld zijn door haar Marokkaanse man.

Hij begrijpt anders niet waarom zij zich liet rekruteren voor een zelfmoordaanslag in Irak. De politie pakte afgelopen dagen veertien mensen van dat netwerk op waarvan er inmiddels een paar terug vrijgelaten zijn.

Zou het kunnen dat men iemand zover kan drijven door middel van een hersenspoeling?

Wikipedia.org schrijft volgende over hersenspoelen: "Het woord ontstond in 1953, toen 21 door de Chinezen krijgsgevangen Amerikanen in de Korea-oorlog te kennen gaven dat ze niet meer terug naar de VS wilden, maar in China wilden blijven.

Men was geschokt: hoe kon iemand het communisme verkiezen boven de American Dream? Journalist en CIA-beambte Edward Hunter had het antwoord: hij schreef een boek waarin hij de Chinezen ervan beschuldigde via allerlei technieken het normen- en waardenpatroon van de soldaten te hebben "uitgewist" (brainwashing). Deze theorie ging erin als zoete koek.

Blijkbaar kon het menselijk brein inderdaad als een floppydisk worden gewist en geherprogrammeerd. Dat 90.000 van de 170.000 Noord-Koreaanse en Chinese krijgsgevangenen niet meer terug wilden werd gemakshalve "vergeten".

Later, toen men zich in sekten verdiepte, werd de term weer boven water gehaald. Ouders begrepen niet wat er aan de hand was. Hun zachtaardige zoon of dochter, die op school negens haalde en cum laude zou afstuderen, schreef ineens een brief dat hij of zij niet thuis zou komen omdat hij of zij zulke aardige mensen had ontmoet, of een nieuw geloof had gevonden. Hier moest iets mis zijn. Ze moesten wel gehersenspoeld zijn. Het waren met name de Amerikaanse psycholoog Margaret Singer en de psychiater John Clark, die aan de hand van gesprekken met ex-leden concludeerden dat religieuze sekten in staat zijn deze geestelijke technologie toe te passen.

In de jaren '70 verschenen de deprogrammeurs ten tonele. Zij onderwierpen sekteleden aan sessies die erop gericht waren het denkpatroon van de sekte te vernietigen, en het lid zijn "eigen wil" terug te geven. Hoewel deprogrammeurs beweren dat dit het tegengestelde in van hersenspoeling, is het in feite precies hetzelfde." Lees meer op Wikipedia.org/wiki/Hersenspoelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here