Zonne-energie blijft lucratief voor Belgen

Grondige marktanalyse onderstreept kansen particulieren en kleine bedrijven

Ondanks de dalende waarde van groenestroomcertificaten en het afschaffen van belastingaftrek blijft het voor particulieren en kleine bedrijven in België lucratief om te investeren in zonnepanelen. Door de lage prijzen van panelen, het teruglopen van de elektriciteitsmeter en de overblijvende waarde van groenestroomcertificaten is zonne-energie goedkoper dan ooit. Ook in 2012 zal de markt daarom groeien, al is het de vraag of het recordjaar 2011 wordt overtroffen.

Die conclusie trekt marktwatcher Peter J. Segaar van Polder PV. In aanloop naar de conferentie The Solar Future Belgium ’12, die op 28 maart in Brussel wordt gehouden, schreef hij een grondige analyse van de Belgische zonne-energiemarkt in 2011 en waagt hij zich aan een voorspelling voor 2012.

Ondanks de angst voor terugval, groeide de Belgische markt voor zonnepanelen in 2011 fors. Vlak voordat per 1 juli de waarde van groenestroomcertificaten zou dalen, kwamen er bij de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) 6410 aanvragen voor installaties kleiner dan 10 Kilowatt binnen, samen goed voor ongeveer 45 Megawatt aan zonne-energie vermogen.
De particuliere markt groeide fors in de tweede helft van het jaar. Maandelijks kwamen er gemiddeld 7700 nieuwe installaties tot en met 10 Kilowatt bij.

Hoewel de precieze cijfers over de totale groei van zonne-energie in België nog moeten komen, is nu al bekend dat er in België in 2011 minstens 737 Megawatt bijkwam, waarvan 642 Megawatt in Vlaanderen. Eerdere cijfers die reppen over een toename van 880 Megawatt bestrijdt Segaar, hoewel er nog steeds nieuwe capaciteit aan 2011 zal worden toegeschreven. In 2010 kwam er later ook 170 Megawatt bovenop de aanvankelijke cijfers. Volgens de laatste cijfers heeft België nu 1669 Megawatt aan zonnestroom capaciteit, waarvan 88 procent in Vlaanderen.

De grootste zonne-energie projecten vorig jaar waren de tunnel met zonnepanelen voor de HSL boven Antwerpen, de grootse zonnepanelenparking van de Benelux in Tongeren en het grootste zonnepanelenpark van de Benelux in Overpelt. Bij het project Terra Nova bij Gent wordt een energiepark met zonnepanelen op een oude gipsstort gebouwd. De leaseportefeuille van een investeerder als ING Equipment Lease groeide in 2011 tot 66 Megawatt.

Segaar verwacht in 2012 opnieuw dalende prijzen van zonnepanelen. ,,De terugverdientijd is nu zeven jaar. In combinatie met de groenestroomcertificaten en de tot nul terugdraaiende meter vormen zonnepanelen een zekere belegging en is zonne-energie nog steeds lucratief,” stelt hij.

De groenestroomcertificaten voor grote installaties brengen nog slechts 9 cent per kilowattuur op. Segaar: ,,De vraag is of in dat segment nog veel installaties worden bijgebouwd. Aan de andere kant liggen de loodsen in Antwerpen en Rotterdam vol met modules die tegen steeds lagere prijzen op de markt zullen komen. Dus wie weet wordt 2012 opnieuw een recordjaar.”

De volledige marktanalyse is te lezen op:
http://www.thesolarfuture.be/news/2012/3/6/belgiums-2011-pv-market-beats-previous-record-year-2009-687.html
Website voor meer details: www.polderpv.nl
Meer nieuws over The Solar Future Belgium ‘12: www.thesolarfuture.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here