Antwerpse studenten geven les in Marokko

Acht Antwerpse studenten zijn in Marokko om er een stage te doen in verschillende scholen. In maart 2012 geven ze er les en organiseren ze naschoolse activiteiten. De Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA) probeert op die manier het onderwijsniveau in de regio te verbeteren.

De zes studenten lerarenopleiding en twee studenten verpleegkunde zijn van de Artesis Hogeschool en de Karel De Grote-Hogeschool in Antwerpen. Momenteel doen ze een stage op een middelbare school en enkele basisscholen in de dorpen Bni Kitoune, Ouled Daoud en Arouit. Samen met lokale leerkrachten geven de stagiairs les in het Frans. Na de middag organiseren ze sportactiviteiten of geven ze voorlichting over gezondheid.

“De bedoeling is om nieuwe lesmethoden te introduceren, zoals actieve participatie en rollenspel”, zegt Eva Notteboom, medewerker van de dienst Ontwikkelingssamenwerking van de stad Antwerpen.

Steun

De vzw Steunproject helpt de plaatselijke bevolking om aan een leefbaar inkomen te komen via allerlei initiatieven. De vereniging gebruikt haar expertise om de hogescholen bij te staan. “Wij zorgden voor een overeenkomst tussen de Marokkaanse overheid en de hogescholen. Daarnaast vonden wij gastgezinnen voor de studenten”, zegt Ali Kaddouri, ondervoorzitter van het Steunproject. Twee andere Antwerps-Marokkaanse verenigingen, Imane en Iben Sina, zijn ook betrokken bij het project.

De studenten doen meer dan een stage. “Ze maken een evaluatie over de noden van de bevolking. Afhankelijk daarvan proberen wij gericht te helpen in de toekomst”, zegt Kaddouri.

Noden

De studenten ondervonden de plaatselijke tekortkomingen. “Er zijn onvoldoende middelen in het onderwijs en weinig leerlingen. Dat maakt het moeilijk voor de leerkrachten”, zegt student lerarenopleiding Ptisaim Hzaine vanuit Marokko.

In het dorp is het leven niet evident. “Er is onvoldoende drinkwater, de wegen zijn slecht en de kinderen moeten kilometers stappen om op school te geraken. Dat is moeilijk. Maar ik zie dat de onderwijzers gemotiveerd zijn. Ik vind het een goed project”, zegt Hzaine.

© 2012 – StampMedia – Ilkan Demir

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here