Jonge drinkers, De schatten van justitie, Langzaam blind

JONGE DRINKERS

Je bent jong en je wilt wat drinken. De wet zegt: geen alcohol voor wie jonger is dan 16 jaar en geen sterke drank ( + 6% alcohol) onder de 18. Alleen blijft het bij een wet op papier, die zelden wordt nageleefd. Nachtwinkels, tankstations en een hele rist cafés vegen er hun voeten aan. Telefacts gaat bij wijze van test op pad met 2 jongeren: 14 en 15 jaar oud. “In 2 winkels vroegen ze of we 16 waren, maar onze identiteitskaarten werden niet gecontroleerd”, vertelt Polle, 14 jaar oud. “Na onze tocht langs verschillende nachtwinkels, hadden we 1 fles Tequila, 1 fes Bacardi, 1 fles Martini en nog wat bier bij elkaar gekocht”.

Uit cijfers van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen blijkt dat minder jongeren onder de 16 drinken in vergelijking met tien jaar geleden. Een dalende trend, dus. Maar bij spoeddiensten van verschillende ziekenhuizen merken ze een andere tendens: “Mijn collega’s en ikzelf krijgen regelmatig jonge kinderen binnen -soms 14 à 15 jaar oud- die 2, 5 promille in hun bloed hebben”, stelt dokter Jozef De Dooy, kinderintensivist in het UZ Antwerpen. Preventie blijft cruciaal: ‘Lol zonder Alcohol’ is een campagne waarmee het VAD zelfs al aan de slag gaat in lagere scholen.

DE SCHATTEN VAN JUSTITIE

Als de deuren van een auto-opslagplaats in Antwerpen openzwaaien, waan je je in de grot van Ali Baba. “Hier staat voor ongeveer 10 miljoen euro aan auto’s bij elkaar: Ferrari’s, Bentley’s, Porsches… Het zijn één voor één auto’s van gangsters die we in beslag hebben genomen en nu zo snel mogelijk willen verkopen”, zegt Luc Maes, van het ‘plukteam’ van de Antwerpse Federale Politie. “Met ons plukteam gaan we niet achter de criminelen aan, maar achter hun geld”. De plukteams van de politie nemen echt alles in beslag wat waarde heeft. “Horloges, meubels, wijnvoorraden… Collega’s hebben zelfs een visvijver van een crimineel leeggevist, omdat de Koi’s (Japanse karpers) die erin rondzwommen, duizenden euro waard waren”, aldus Maes.

De omzetten die criminelen jaarlijks draaien in ons land zijn enorm: naar schatting 7 tot 12 miljard euro, waarvan nauwelijks 1% in de schatkist terechtkomt. “Daar wil de kaalplukwetgeving iets aan doen”, vertelt Maes. “Ze laat toe om die goederen te verkopen, nog voor de criminelen voor het gerecht zijn gebracht. Zo raken we ze, waar het echt pijn doet en de staatskas wordt er beter van”. Toch zou het nog beter kunnen: in veel gerechtelijke arrondissementen in België zijn er niet eens plukteams, waardoor de staatskas nog altijd vele miljoenen euro misloopt.

In Nederland staat de organisatie meer op punt. Telefacts bezoekt er een centrale opslagplaats van de Nederlandse justitie: 20.000 vierkante meter, vol met buitgemaakte luxespullen. “We hebben hier zelfs een voorraad exclusieve sigaren”, zegt Paul Noteboom van de Nederlandse dienst Inbeslagname. “Elke maand verliezen goederen 2% van hun waarde. Daarom organiseren we maandelijks een onlineveiling. Zo brengen de spullen snel geld op.”

LANGZAAM BLIND

Karl Meesters is een goedlachse kerel van eind de twintig. Hij sport veel, heeft een leuke job en geniet van het leven… ook al wordt hij stilaan blind. “Op mijn 19de kreeg ik het verdict dat ik lijd aan retinitis pigmentosa, een genetische afwijking waardoor mijn zicht elke dag minder wordt en ik langzaam maar zeker blind word”, vertelt Karl. Vandaag heeft hij een blinde vlek in het midden van zijn gezichtsveld en zijn alleen de buitenranden nog scherp.

Zoals Karl zijn er 4.000 mensen in België die onomkeerbaar, langzaam blind worden. “Mijn zicht is bijna compleet weg. Ik zie nog twee wazige lichte stippen, de rest is donker”, vertelt Liesbeth Vandevenne. Ze is moeder van 2 en werkt als payroll-consulente. “Mijn computerscherm is aangepast met heel grote tekens en ik doe nog alle huishoudelijke taken zelf. Als ik een keer in mijn vinger snij is dat toch niet zo erg ?”, vertelt Liesbeth. “Ik ben allang blij dat ik mijn kinderen nog zie opgroeien. De rest is bijzaak”.

Karl en Liesbeth gaan op een onvoorstelbaar positieve manier om met hun ziekte. “Blind worden is klote, dat is zo”, zegt Karl. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel redeneert hij: “Mijn zicht gaat er dan wel op achteruit, maar ik heb nog andere zintuigen: ik hoor bijvoorbeeld erg goed en dat zou niet zo zijn, mocht ik geen retinitis pigmentosa hebben”, relativeert Karl.

TELEFACTS – Actuamagazine op dinsdag 13 maart 2012 om 20u50

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here