IJskorrels als schoonmaakmiddel

Oudenaarde – Arbeiders van Ecotrust te Oudenaarde voeren in Roemenië bijzondere reinigingswerkzaamheden uit aan schakelkasten. Ze zijn er van 28 november tot 2 december actief bij het mechanisch constructiebedrijf Watteeuw dat naast zijn hoofdzetel in Oostkamp een vestiging heeft in Iasi, op zo'n 600 km van Boekarest. Voor de reinigingswerken maken de arbeiders van Ecotrust gebruik van het procédé van droogijsstralen.

Droogijsstralen is een reinigingsproces waarbij kleine korrels koolzuurijs – CO2-deeltjes-, bij een temperatuur van -79,6° C, aan hoge snelheid op een oppervlak geprojecteerd worden. Koolzuurgas is een natuurlijk element dat 3% uitmaakt van de atmosfeer. Je vindt het onder andere in gasbellen in bier en frisdrank. Het is dus niet te vergelijken met koolstofmonoxide (CO) dat in zeer kleine volumes voor mens en dier schadelijk is. In tegenstelling tot praktisch elke andere methode, waarbij straalmiddel en vuil zich vermengen, resteert er bij droogijsstralen enkel droogafval.

Snel en droog

Droogijsstralen vervangt met succes verschillende andere reinigingsmethodes die schade kunnen veroorzaken voor het milieu, zoals zand-, parelstralen, hoge druk of manuele reiniging. Het is eenvoudig in gebruik, reduceert de kosten en beantwoordt aan de milieu-, gezondheids- en veiligheidsvoorschriften op het vlak van industriële reiniging. Het systeem werkt snel en proper en veroorzaakt kortere productieonderbreking in vergelijking met de traditionele reinigingstechnieken

Ecotrust werd door Watteeuw aangezocht om het werk in Roemenië op te knappen op basis van zijn jarenlange ervaring met deze reinigingstechniek.

Ecotrust is opgericht in 1992 als industriële reinigingsfirma en past sinds 1998 de techniek van droogijsstralen toe in zowel de grafische industrie (drukpersen: offset/rotatie/flexo, papierklemmen, cilinders, vouwapparaten), kunststof- en rubberindustrie (matrijzen, mallen, droogtunnels, extrusiemachines, lakstraten, transportbanden en kettingen), voedingsindustrie (koeltorens, ovens, kettingen, trommels, inpakapparatuur), textielindustrie (spanramen, droogovens, drogertrommel), metaalindustrie (lakstraten, ingang/uitgang ovens, lasrobots), industriële reinigingsmarkt (ventilatoren, schakelkasten ONDER spanning, elektromotoren, aandrijvingen), brandsanering, chemische industrie als in de monumentenzorg.

Negentig procent van de klanten bevindt zich in Vlaanderen. Daarnaast telt de onderneming nog een aantal klanten in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Dit is de eerste interventie in Roemenië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here