Opvang daklozen: leger heeft 500 plaatsen in kazernes

Defensie heeft in kazernes nu al 500 opvangplaatsen voorzien voor daklozen, maar in functie van de behoeftes kunnen nog andere kazernes worden opengesteld. Dat laat het ministerie van Defensie maandag in een mededeling weten. Nu er een tekort lijkt te zijn aan opvangplaatsen voor daklozen herinnert Defensie eraan dat ze sinds 16 novemer al 500 plaatsen ter beschikking heeft gesteld.

In elke provincie werd een kazerne aangeduid om de daklozen op te vangen en een slaapplaats en een lichte maaltijd aan te bieden. Het gaat om de kazernes in Burcht, Leopoldsburg, Destelbergen, Zeebrugge, Evere, Tervuren, Doornik, Luik, Marche-en-Famenne, Flawinne en Bevekom. In de kazernes zijn ook medische consultaties voorzien en worden winterpakketten (dekens en parka's) verdeeld. De hele operatie loopt tot 31 maart volgend jaar. Volgens Defensie kunnen in functie van de behoeftes nog extra kazernes worden opengesteld. (voc) (Belga 19:24)

Onbegrip daklozen

Het massaal openstellen van legerkazernes voor daklozen getuigt van een verregaand onbegrip voor mensen die zich omwille van ontgoocheling en frustratie juist hebben afgekeerd van de samenleving, zoals deze hen heeft behandeld. Heel wat daklozen weigeren precies koppig en trots de hulp van officiële instanties omdat deze hen in het verleden juist naar de straat hebben gedreven. Het leger is nu nét de emanatie van het gezag en de goede fatsoenlijke orde -of zou dat moeten zijn- waartegen daklozen stilzwijgend protesteren.Niemand slaapt immers in het hol van de leeuw.Daklozen zijn overigens niet allemaal druggebruikers en dronkaards. Velen onder hen hebben diploma's en waren op de beroepsmarkt soms succesvol actief.Er zitten advocaten en managers tussen.Hun verblijf op de straat is maar één enkel zichtbaar facet van hun depressieve toestand.Het leger kan dus best zorgen (via hulporganisaties) voor dekens,jassen, eten en medische verzorging, maar aub. niet voor opvang in hun eigen kazernes.Overigens liggen die kazernes meestal te ver weg van de biotoop van de daklozen.

Mogen we misschien een actie van het rijke bedrijfsleven verwachten ? Vele hangars en bedrijfshallen zouden 's nachts een alternatief bieden voor de komende strenge winter die wordt voorspeld.

Anders zal 'Artsen zonder Grenzen' ook hier nog in de Brusselse parken een tentenkamp moeten opzetten !?

BOB VANSANT
Onafhankelijk psychotherapeut
Website www.bobvansant.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here