Help de vogels in je tuin!

Door de koudegolf bezoeken heel wat mezen, vinken en lijsters de tuinen op zoek naar beschutting en energierijke voeding. Op hun zoektocht kunnen ze een beetje hulp best gebruiken. Natuurpunt adviseert om nu je voederplaats in te richten en te vullen met een vetbol, gemengd zaad en zonnebloempitten.

Volgens Wim Van den Bossche, projectleider van de Natuurpunt actie "Vogels Voeren & Beloeren", heeft deze winter alles in zich om de vogelwaarnemer in zijn of haar knusse zetel te verrassen. De voorbije maanden zijn typische bosvogels in ongewone aantallen en op ongewone plaatsen waargenomen. De zwarte mees, de appelvink, de goudvink, de barmsijs, de Vlaamse gaai, de grote bonte specht en de boomklever waren opvallend talrijker. Een aantal van die mooie trekvogels blijft in de tuinen. Vergeleken met oktober vorig jaar ontdekten medewerkers aan "Vogels Voeren & Beloeren" de voorbije maand in drie maal meer tuinen de speelse boomklever.

Nu de dagen erg kort zijn hebben veel vogels in tuinen het moeilijk om voldoende natuurlijk voedsel te vinden. Regenwormen en andere ongewervelden bevatten minder energie per gram dan energierijke zaden. Strakke en netjes gehouden tuinen met veel uitheemse plantensoorten hebben weinig te bieden aan een hongerige vogel, wat extra hulp is aangewezen.

Soorten die leven in het open landschap zoals de ringmus en de huismus zijn sterk in aantal afgenomen in de jaren negentig. Gelukkig zijn net deze soorten te overhalen om de tuin te bezoeken. Elke vogel eet zoals hij gebekt is dus variatie aan voeder trekt ook verschillende soorten aan. Vinken en mussen houden van gemengd zaad en zonnebloempitten. Strooi dit voer op de grond of op een voedertafel die je plaatst op ongeveer 1,5 meter hoogte en in de buurt van een struik of altijdgroene boom. Vetbollen, vetblokken en pindacakes zijn erg gegeerd bij de kleinere soorten zoals de staartmees en de pimpelmees maar ook bij de grote bonte specht. Ligt er sneeuw dan eten vogels die op om te drinken.

Niet enkel de merel en de koolmees bezoeken de voederplaats, in de meeste tuinen komen 10 tot 15 vogelsoorten op bezoek. Een folder met de meest voorkomende tuinvogels kan je aanvragen op het Natuurpunt secretariaat, wim.vandenbossche@natuurpunt.be, 015 29 72 20. Surf ook eens naar onze website: www.natuurpunt.be/tuinvogels. Je vindt er alle informatie over wintervoedering en de actie "Vogels Voeren & Beloeren".

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here