UNIZO over klacht ontslag Hema-verkoopster met hoofddoek

– “Niet enkel werkgevers opzadelen met verantwoordelijkheid”
– UNIZO adviseert werkgevers over hoe omgaan met discriminerende klanten
– “Werkgever moet kunnen beslissen over passende werkkledij”

Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding daagt een Hema-winkel voor de rechter omdat die een verkoopster met hoofddoek heeft ontslagen. UNIZO noemt het streven van het Centrum om juridische duidelijkheid te scheppen voor andere bedrijven principe positief, maar het mag daar niet stoppen. “Een juridisch discours is niet genoeg. Er is een grondig onderzoek nodig naar instrumenten om werkgevers te sensibiliseren hoe ze met discriminerende klanten moeten omgaan. Maar hiervoor moeten natuurlijk middelen worden vrijgemaakt.” UNIZO is in elk geval bereid om samen met het Centrum constructief mee te werken. UNIZO benadrukt nog dat er niets verkeerd is met het beleven van de eigen godsdienst, maar dat het “in geen geval het werk mag hinderen”. Bovendien wijst de organisatie erop dat het debat verder gaat dan de ondernemers alleen. “Men mag niet enkel de handelaars met de vinger wijzen. Dit is een breder maatschappelijk discours. Als er klachten binnenkomen van klanten, kan je de zaakvoerder moeilijk veroordelen omdat die het principe ‘klant is koning’ toepast.”

Volgens UNIZO is het aan de werkgever om over de kledij in het bedrijf, binnen het wettelijk kader, duidelijke afspraken te maken met de werknemers. Dat de werkgever en werknemers samen daarbij rekening houden met de passende noden van bedrijf en klanten noemt de ondernemersorganisatie “evident”. Dat kan perfect zonder in te gaan tegen het terecht wettelijk verbod om mensen te discrimineren.

UNIZO stimuleert aanwerving kansengroepen
UNIZO geeft daartoe het nodig advies en begeleiding in het kader van de “HRM-Coach” (www.hrmcoach.be). De UNIZO HRM-Coach geeft onder meer tips over het aanwerven van mensen met een allochtone achtergrond en over “Hoe omgaan met discriminerende klanten”. Bovendien adviseert UNIZO KMO’s in geval van openstaande vacatures over het aanwerven van allochtonen in het kader van het project Jobkanaal, www.jobkanaal.be. Want de beste emancipatie voor iedereen van welke kleur of achtergrond dan ook blijft een passende job. “Geen misplaatste reacties of veroordelingen maar ondersteuning is daarom de enig juiste reactie, benadrukt UNIZO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here