Duizenden Nederlanders en Belgen verliezen mogelijk hun verbinding met internet door FBI-actie

Offline halen van criminele servers kan desastreuze effecten hebben voor gebruikers – Het is vijf maanden geleden dat de Amerikaanse FBI een bende cybercriminelen oprolde. De bende had met behulp van malware miljoenen computers ter wereld aan zich onderworpen. De malware zorgde er onder andere voor, dat de computers niet meer online gingen via de normale, veilige servers, maar dat de systemen een andere server aanspraken, namelijk een server van de bende zelf. De FBI heeft na het oprollen van de bende besloten om deze criminele servers nog een paar maanden in de lucht te houden, om consumenten de kans te geven om de rerouting van hun connectie ongedaan te maken. Maar op 8 maart worden de illegale servers dan toch uit de lucht gehaald. Veel beveiligingsexperts maken zich zorgen dat er nog altijd veel computers, zonder medeweten van de eigenaars van de pc’s, verbinding hebben met internet via deze servers, en dat wereldwijd miljoenen mensen volgende week geen connectie meer zullen hebben.

Gelukkig is het mogelijk om de rerouting zelf ongedaan te maken. Om erachter te komen of de pc met de criminele servers werkt, kan iedereen een snelle controle uitvoeren door te surfen naar www.dnschanger.eu/. Daar wordt een korte test gedaan, die onmiddellijk uitsluitsel geeft. Als blijkt dat de pc inderdaad gebruik maakt van de illegale servers, kunnen gebruikers een stappenplan volgen dat G Data speciaal voor dit doeleinde heeft gepubliceerd. De instructies zijn hier te downloaden.

Eddy Willems, Security Evangelist van G Data: “De malware die deze criminele bende heeft gebruikt voor de besmetting, wordt door de meeste antivirus-oplossing wel gevonden en verwijderd. Maar daarmee is de rerouting van het systeem nog niet per definitie ongedaan gemaakt. Je kunt dus prima een schoon systeem hebben, dat internet benadert via deze criminele servers.
Als gebruiker merk je daar helemaal niets van. Behalve dan op 8 maart, wanneer je systeem plotseling geen verbinding meer krijgt met internet.
Natuurlijk kun je ook op dat moment ons stappenplan volgen, maar dan moet je het instructieboekje wel al hebben gedownload, want zonder internetconnectie is het lastig om de informatie te bereiken. Dus ook in dit geval is het weer beter om de problemen te voorkomen dan ze achteraf met noodgrepen te moeten genezen.”

Over G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde haar eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook, waaronder vijf keer de vergelijkende test van de Consumentenbond.
G Data is opgericht in 1985. De onderneming biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen, die wereldwijd in meer dan 90 landen beschikbaar zijn. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here