Nationale gokkerij, weddenschappen op voetbalmatchen

De nationale loterij wil nu ook weddenschappen op voetbalmatchen gaan organiseren…Net in een tijd waar er in het voetbal al lang geen sprake meer is van sport en spel maar van keiharde business; wil de loterij haar duit in het zakje doen. Of is het de duit uit het zakje halen ? ,,Op die manier kunnen we een serieuze oplossing bieden voor de vermoedelijke fraude en omkoopschandalen in de sector" zegt haar vertegenwoordiger lakoniek.De man deed alsof hij het zélf nog geloofde ook.En de recente nieuwsberichten over mogelijke fraude bleken hem nu goed uit te komen om het nieuwe spel te promoten.Volgens zijn zeggen is er al een (stilzwijgend) akkoord met de regering.

Een andere uitspraak was : "En het gokschandaal indachtig, is het nuttig om te laten weten dat er een legaal, onverdacht alternatief komt "De kersverse Staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens (SP.A) blijkt hiervan echter niet op de hoogte…Zo legaal en onverdacht lijkt alles dus toch niet in zijn werk te gaan ?

Waar zit de commissie op de kansspelen in deze ? Gigantische geldwinsten zijn immers net dé aanzet voor vele woekeraars om nog méér het spel te gaan manipuleren in plaats dat het fraude zou bestrijden.Het spel gaat hier immers om één bal én 23 mensen.Niet om bv. één electronische trommel met balletjes die veel moeilijker te manipuleren is.Onafgezien hiervan, is het er de overheid vooral om te doen nog meer slapende spaarcenten van de gewone voetbalfan af te troggelen om hier en daar donkere gaten te kunnen vullen. Zoals bv. bij de ontslagvergoeding van Karel Vinck bij de NMBS.Het gemiddelde spaartegoed van elke Belg bedraagt immers 12.000 Euro per persoon.Wij behoren tot de rijksten ter wereld. Daar hoort ook 'brood en spelen' bij.Dat spaargeld wil men wat graag op de economische markt zien gooien. Om de superrijken dan nog rijker te maken. Elk spel van Lotto brengt zo wekelijks ruim 12 miljoen Euro op voor de overheid.

Zij zet mensen hierbij dus rechtstreeks aan tot gokkerij,terwijl er nu al een gigantische verslaving is aan lotto,krasbiljetten,euromillions e.a. Zo worden er bv. 'krasavonden' georganiseerd in tavernes en zalen, naar analogie met het verboden kienspel. En dat is dan allemaal wél legaal ?

Is er dan niemand met 'gezond' verstand die dit tegenhoudt ? Wie zal het pleit winnen ? De nieuwe (naiëve ?) staatssecretaris of het grote geld ? Of moeten therapeuten nadien weer de gokverslaving gaan bestrijden ? Problemen moeten aan de wortel worden aangepakt en niet als het te laat is.De 'schandalige' winsten die momenteel door één iemand kunnen worden opgestreken bij lotto of euromillions spreken trouwens zo tot de verbeelding dat er een soort gokpsychose ontstaat. Ook hier moet tegen opgetreden worden…Een plafonnering van elke mogelijke winst-bij gelijk welk spel- tot maximum bv. 1 miljoen Euro (toch nog 40 miljoen oude franken !) zou al een stap in de goede richting zijn.

De Nationale Loterij wéét dat ze 'schandalig' bezig is en voert dit zelfs in haar reclame ! En toch is dat allemaal 'legaal en onverdacht'..?

BOB VANSANT
Onafhankelijk psychotherapeut/auteur
Website www.bobvansant.be

03/ 226.43.15

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here