83 % van Belgische artsen past vaste tarieven toe

Tot tevredenheid van CM hanteert 83 procent van de Belgische artsen dit jaar vaste tarieven voor de behandeling van hun patiënten. Dat blijkt uit de toetredingscijfers van het akkoord artsen-ziekenfondsen voor 2012. Zorgwekkend is wel dat er voor sommige specialismen veel minder artsen zijn die vaste tarieven toepassen. Zij bepalen vrij hun ereloon.

Artsen hebben de keuze om zich aan te sluiten bij het akkoord tussen de artsvertegenwoordigers en de ziekenfondsen. Doen ze dit, dan zijn ze verplicht zich te houden aan de in het akkoord bepaalde tarieven en mogen ze in principe geen ereloonsupplementen aanrekenen. Eind 2011 is er een akkoord gesloten voor het jaar 2012.

Vandaag blijkt dat 83 procent van de artsen de tarieven zal toepassen. Dat is 87 procent van de huisartsen en 80 procent van de specialisten.

CM-voorzitter Marc Justaert is tevreden, maar waarschuwt ook: “We zijn zeer tevreden dat het overgrote deel van de artsen vaste tarieven zal hanteren. Dit geeft de patiënt zekerheid over wat hij betaalt aan de arts. Toch zien we een problematische situatie bij sommige specialisten zoals de dermatologen, de gynaecologen, de oogheelkundigen en de plastisch chirurgen. Daar bepaalt meer dan 55 procent van de specialisten vrij zijn tarief. Een patiënt treft dus vaak een specialist aan die ereloonsupplementen aanrekent. Dit drijft de rekening van de patiënt op.”

CM raadt haar leden aan om op voorhand na te gaan of een arts vaste tarieven hanteert of niet. Dit kan op de CM-website (www.cm.be > CM-Selfservice > Zorgverlener opzoeken) of bij navraag bij de CM-consulent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here