Soja kan het risico op longkanker 61% doen dalen

Regelmatige consumptie van soja kan het risico op longkanker met 61% doen dalen. Dat blijkt uit een studie die recent werd uitgevoerd bij ruim 3.400 Amerikanen. De resultaten zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Dr. Schabath onderzocht de rol van fyto-oestrogenen bij longkanker bij meer dan 3.400 Amerikanen. De onderzoeksgroep bestond uit 1.674 patiënten met longkanker. Zij werden vergeleken met 1.735 gezonde mensen. Aan de hand van een vragenlijst werd nagegaan hoeveel soja door beide groepen werd geconsumeerd.

Opmerkelijke resultaten.

De onderzoekers stelden vast dat het risico op longkanker met 61% kan dalen door fyto-oestrogenen uit soja. Bij mannen bedraagt deze daling zelfs 72%. Regelmatige consumptie van fyto-oestrogenen op zich (ook aanwezig in onder meer bonen en bessen) kan het risico op longkanker met 46% verkleinen. De personen uit de controlegroep bleken aanzienlijk meer fyto-oestrogenen te consumeren dan de kankerpatiënten uit de onderzoeksgroep.

Fyto-oestrogenen zijn stoffen die van nature in soja aanwezig zijn. Het effect van deze fyto-oestrogenen op onze gezondheid wordt momenteel door tal van wetenschappers onderzocht. In diverse epidemiologische studies werd reeds aangetoond dat soja in de dagelijkse voeding het risico op onder meer borst- en prostaatkanker aanzienlijk zou kunnen beperken.

"Deze onderzoeksresultaten ondersteunen de hypothese dat fyto-oestrogenen het risico op longkanker kunnen verkleinen," aldus Christine Debeuf, hoofd van de nutritionele dienst van Alpro dat al sinds 1980 een gevarieerd gamma voedingsproducten op basis van natuurlijke soja commerialiseert. "Uiteraard zijn deze veelbelovende resultaten geen alibi om te blijven roken. Stoppen met roken blijft de eerste vereiste bij de preventie van longkanker."

Soja kan makkelijk in de voeding worden ingeschakeld door bijvoorbeeld melkproducten te vervangen door sojaproducten.

Meer informatie http://www.alprosoja.com.

In samenwerking met: www.hulporganisaties.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here