Malta-avond in Gent was groot succes

De 'Malta-avond' van Vogelbescherming Vlaanderen die vrijdagavond in Gent heeft plaatsgevonden mag een succes worden genoemd. Bijna tweehonderd natuur- en vogelbeschermers vulden het auditorium 'Schelde' in het Provinciaal Administratief Centrum (PAC) te Gent om er de documentaire 'Malta vogelvrij?' in première te bekijken, om er te luisteren naar getuigenissen van mensen die op Malta geconfronteerd zijn geworden met de jacht en vogelvangst en om het debat met Bruno Tobback, Bart Staes, Johan Sauwens, Jan Verheeke (kabinet Kris Peeters) en Arnold Cassola mee te maken.

Bij dit debat werd het publiek actief betrokken. Conclusie is dat er sinds 1 mei 2004 (de toetredingsdatum van Malta tot de Europese Unie) meer vooruitgang is geboekt dan gedurende de voorbije dertig jaar.

De vogelbescherming is lange tijd hoogst ontevreden over het onnoemelijk dierenleed dat plaatsvindt op het eiland Malta. Onder het mum van cultuur en traditie mogen de Maltese jagers zeven maanden aan een stuk jagen. Als gevolg hiervan wordt er een enorme schade toegebracht aan het Europese trekvogelbestand. In het voorjaar, als de broedvogels hun overwinteringplaatsen verlaten en terug naar Europa vliegen, dient Malta in feite als een tussenstop in de Middellandse zee.

Heel wat vogels vliegen over Malta, waar ze worden opgewacht door een kleine 100.000 geregistreerde jagers. Om dan nog maar te zwijgen over de stropers die zich op het 400.000 inwoners tellende eiland bevinden. Het team dat op de jacht moet toezien, bestaat echter uit welgeteld 24 man.

www.vogelbescherming.be

Foto: Veerle Philips
[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/mavogr.jpg[/img]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here