Primeur, Vande Lanotte geeft rapport makelaars vrij

Johan Vande Lanotte start een wekelijkse blog op de website van sp.a. en schrijft het volgende als reactie op de tumult dat is ontstaan bij de vastgoedmakelaars: FREYA LIEGT. Die beschuldiging kregen we deze week op onze nuchtere maag. Geef toe: je zou als voorzitter voor minder bezorgd zijn. Dus heb ik onverwijld (!) het rapport van de economische inspectie ingekeken waarop Freya haar uitspraken gebaseerd had. Je kunt het nu in primeur zelf lezen door het document op deze pagina te downloaden. De lectuur is verbijsterend: ze duiden hun prijzen verkeerd aan, vragen geld voor iets dat ze niet doen, maken contracten met bepalingen die niet mogen, enzovoort. Je zou kunnen zeggen, ach, één rotte appel verbrodt de hele mand niet. Maar nee, de meeste van hen hanteren deze bedenkelijke praktijken. Het is net geen oplichterij. Een warenhuis dat de helft van dat soort inbreuken pleegt wordt gesloten.

De tweede kritiek kwam erop neer dat nog niet alles van wat aangeklaagd was, in andere sectoren, al gewijzigd is. Als voorzitter hoor ik dat al liever. Als alles wat je aanklaagt onmiddellijk gewijzigd kan worden, heb je te weinig aangeklaagd. En als we alleen maar mogen aanklagen wat we onmiddellijk kunnen veranderen, moeten we geen socialisten meer zijn.

In mijn intentieverklaring heb ik meer aandacht gevraagd voor consumenten. Het ging wat onopgemerkt voorbij en sommigen vonden dat zelfs een beetje raar voor sp.a, want 'niet socialistisch' of zoiets? Hopelijk weten ze nu beter. Consumenten beschermen is vechten tegen grote en machtige groepen, die veel geld beheren en veel winsten verdedigen. Wij willen dat ook de consument eens wint, ook al duwen ze ons met kreten en karikaturen in het hoekje. Maar net dan zijn we op ons sterkst. We zijn een gevecht begonnen tegen iedereen die een loopje neemt met correcte marktafspraken. Wij willen dat die regels wel nageleefd worden. Als de regels de consumenten in de kou laten, willen we ze wijzigen. De gevestigde belangen houden daar maar beter rekening mee.

( In primeur het rapport ) algemeen onderzoek econ inspectie.pdf

Johan Vande Lanotte
20 november 2005

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here