Nog Belgen op de Oscars

Dat Rundskop geselecteerd is voor de Oscars, weet iedereen. Dat er nog Belgen op hét filmevent van het jaar aanwezig zijn, weten veel minder mensen. A cat in Paris, in het Nederlands Van de kat geen kwaad, is een Frans-Belgische coproductie geselecteerd in de categorie ‘Beste animatiefilm’.

De film gaat over Dino, een kater uit Parijs met een spannend dubbelleven. Overdag is hij het huisdier van Zoë, het dochtertje van politiecommissaris Jeanne, ’s nachts vergezelt hij inbreker Nico op de daken van Parijs. Wanneer Zoë nieuwsgierig wordt naar het nachtleven van haar kat, zet ze de achtervolging in. Op die manier komt ze in aanraking met boeven, onder leiding van Victor Costa, op wie haar mama jaagt.

A cat in Paris is de derde langspeelfilm van de Franse studio Folimage uit Valence. Aanvankelijk was het de bedoeling een animatiefilm voor volwassenen te maken, maar de organisatie kreeg daarvoor te weinig middelen. Voor een jeugdversie werd het script aangepast en de figuur van Zoë toegevoegd.

Belgisch aandeel

De film werd mee geproduceerd door Annemie Degryse van de Gentse studio Lunanime en Arnaud Demuynck van Digit Anima uit Brussel. Er werkten ook vier Vlaamse animatoren uit Gent en vier animatoren uit Brussel aan de film mee. Bovendien maakten twee Belgische acteurs, Patrick Ridremont en Patrick Descamps, deel uit van de originele Franse cast. Zij spelen twee bandieten uit de clan van Victor Costa.

Het Vlaams Audiovisueel Fonds en de RTBF deden ook een bijdrage om de film tot een goed einde te brengen.

Nominaties

Naast A cat in Paris zijn Kung Fu Panda 2, Puss in boots, Rango en de andere outsider Chico & Rita genomineerd voor een Oscar in dezelfde categorie. Volgens filmcritici zijn de nominaties verrassingen en zit er geen uitgelezen favoriet tussen. Het is op zijn minst opmerkelijk dat een kleine Frans-Belgische productie met een budget van slechts vier miljoen euro geselecteerd wordt en de monsterproductie Tintin van Spielberg, met een budget van tien miljoen euro, niet.

Naast de nominatie voor de Oscars heeft de film ook al verschillende andere nominaties verzameld, zoals de Cesar Award 2011, de nationale Franse filmprijzen, waar de film heeft verloren van L’illusionist. Andere nominaties waren voor de European Film Awards 2011, Berlinale 2011, Festival international du film d’animation d’Annency 2011 en het New York International Children’s Film Festival 2011. Voorlopig heeft de film nog geen van die prijzen verzilverd, maar wie weet zorgt A Cat in Paris zondag wel voor dé grote verrassing.

© 2012 – StampMedia – Emily Daelemans

Trailer Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=H7e07c52VWg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here