Hond met hondsdolheid in Amsterdam

17 februari 2012 – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op 15 februari bij een hond in Amsterdam hondsdolheid vastgesteld. Het hondje van 8,5 week oud is inmiddels geëuthanaseerd. De GGD Amsterdam heeft inmiddels alle mensen die in contact zijn geweest met de hond opgespoord en gevaccineerd om te voorkomen dat ook zij ziek worden. De NVWA heeft inmiddels 2 katten en 1 hond opgespoord die in contact zijn geweest met het hondje.

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is niet alleen voor honden een gevaarlijke ziekte, maar ook voor mensen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Al voordat dieren ziekteverschijnselen vertonen, zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.

Het hondje was gevonden in Marokko waar rabiës bij dieren voorkomt. Op 4 februari 2012 is het jonge hondje met een chip en een gezondheidscertificaat vanuit Marokko naar Spanje vervoerd. Op 11 februari is de hond vanuit Spanje naar Nederland vervoerd.

Sinds 1991 is er in Nederland geen hondsdolheid bij huisdieren aangetroffen. Regio’s in de directe omgeving waar nog hondsdolheid heerst zijn Oost Europa en Noord Afrika. Om mens en dier te beschermen tegen deze dierziekte gelden strenge eisen bij het importeren van (huis)dieren uit het buitenland. Het illegaal importeren van honden of katten uit deze delen is gevaarlijk voor de volksgezondheid.

bron: Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here